Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ενημέρωση μελών για τη συναντήσεις του Σωματείου μας στην Αθήνα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ
Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302           
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr                           
E mail : ipapanast@gmail.com





ΠΡΟΣ : ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 

ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  359                                                                         ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   24/02/2018  


 Ενημέρωση μελών για τη συναντήσεις του Σωματείου μας στην Αθήνα

Με αφορμή τις δικαστικές διεκδικήσεις που αφορούν εργασιακά  θέματα  όπως (επίδομα επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας,  τη μονιμοποίηση όσων η θητεία παρατάθηκε για 3 έτη και τη μονιμοποίησης όσων ανανέωσαν την 5ετία)  αλλά και δικαστήρια που είναι σε εξέλιξη για θέματα όπως (νέα αγωγή της Ομοσπονδίας κατά σωματείων αλλά και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας) έγιναν αντίστοιχες συναντήσεις και παραστάσεις με δικηγόρους, εκμεταλλευόμενοι την 2ήμερη παραμονή μας στην Αθήνα σαν Σωματείο στα κενά διαστήματα είχαμε  συναντήσεις με φορείς και  πολιτικά κόμματα  για τα εργασιακά θέματα .



Υπήρξε συνάντηση στη Βουλή με το Κ.Κ.Ε. παρουσία του Βουλευτή κ. Χρήστου Κατσώτη και του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ πρώην συναδέλφου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αρχικές δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ,Α και τη σημερινή επικρατούσα κατάσταση .

Μας ενημέρωσαν για όλες τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς τους και στάθηκαν στην ανάγκη οργάνωσης του κλάδου και μαζικής  αντίδρασης, για όλα όσα έχουν χαθεί αυτά τα  χρόνια από εργασιακά δικαιώματα, αλλά και του μοναδικού αιτήματος που θα πρέπει να είναι η σταθερή εργασία για όλους τους συναδέλφους, άλλωστε είναι γνωστή η κατάθεση αντίστοιχης τροπολογίας του Κ.Κ.Ε. πέρυσι το Φεβρουάριο για ένταξη όλων των συναδέλφων ΠΠΥ και Συμβασιούχων στο Μόνιμο Προσωπικό .

Υπήρξε πρόσφατη επιστολή του Σωματείου για την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για το επίδομα επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας  η οποία μόλις ορισθεί θα έχουμε ενημέρωση .






Συνάντηση με το  Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής  Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννη Σαρίδη στα πλαίσια ενημέρωσης για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατηγοριοποίηση του προσωπικού, του ζητήθηκε η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για τις προθέσεις του Υπουργού για τους συναδέλφους της κάθε κατηγορίας .

Δόθηκε επίσης, σε όλες τις γραμματείες των κοινοβουλευτικών  ομάδων των κομμάτων στην Βουλή επιστολή διαμαρτυρίας, για τα λεγόμενα του Υπουργού στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Βέττα και ζητήσαμε την επίσημη τοποθέτηση τους επ αυτού .



Έγινε συνάντηση με το νέο Αρχηγό του Π.Σ. του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και στα πλαίσια της συνάντησης  βάση των αρμοδιοτήτων του, ζητήσαμε την όποια παρέμβαση προς ομαλοποίηση των αντιθέσεων και εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά την κατηγοριοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος .

Επισκεφτήκαμε τα κεντρικά γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην πλατεία Κουμουνδούρου όπου έγινε συνάντηση ενημέρωσης, καταθέσαμε  την  επιστολή  διαμαρτυρίας μαζί με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου και καταγγείλαμε ότι τα λόγια δεν έχουν την ακολουθία των πράξεων, διότι ό Υπουργός έχει αντίθετες απόψεις από τις αρχικές εξαγγελίες του κόμματος,  κάτι που δυσχεραίνει την όποια εξέλιξη  και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης .

Μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει ενημέρωση των οργάνων και με τη σειρά τους θα μας ενημερώσουν για το αποτέλεσμα αυτών .

Οι συναντήσεις που είχαν  προγραμματισθεί,  με τον Υπεύθυνο  του Τομέα Εσωτερικών & ΠΡO.ΠO. της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και το Γραμματέα ΠΡΟ. ΠΟ. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  κ. Ευστάθιο Ανθόπουλο , δεν κατέστησαν δυνατές με τους ιδίους γιατί υπήρξαν έκτακτες  αναλυμένες υποχρεώσεις εκτός Αθηνών .

Ενημέρωση για τα εργασιακά :
Για τους συναδέλφους ΠΠΥ που παρατάθηκε για 3 έτη η θητεία τους, η ΚΥΑ είναι έτοιμη από πλευράς Υπουργείου μας και θα προωθηθεί για την συνυπογραφεί και των υπόλοιπων συναρμόδιων Υπουργείων .
Για όσους ΠΠΥ ανανέωσαν την  5ετια ζητήσαμε  την πλήρη ένταξη τους στις βάρδιες, για την ορθή λειτουργιά των υπηρεσιών με όλο το προσωπικό χωρίς διαχωρισμούς, από τη στιγμή που όλοι επεμβαίνουμε στο κάθε λογής συμβάν εδώ και χρόνια  . 
Όσον αφορά την εργασία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών συντάσσεται η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά την εργασία τους για 1+1 δηλαδή τα έτη  2018 και 2019, υπήρξε πρόταση μας για αύξηση των μηνών εργασίας, διότι οι συνάδελφοι  είναι λιγότεροι από όσους ορίζει ο σχεδιασμός και οι  διαθέσιμες πιστώσεις που τους αφορούν  είναι για 1500 άτομα και όχι για 1250 που είναι .

Τώρα όσον αφορά την ενημέρωση που είχαμε από τις  δικηγόρους  για τα δικαστήρια :

Για τη διεκδίκηση επαναφοράς του επιδόματος επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας στους οδηγούς βαρέως τύπου οχημάτων  περιμένουμε εντός μηνών τον καθορισμό ημερομηνίας εκδίκασης η οποία εκτιμάτε ότι θα ορισθεί μέσα στο 2018 , επίσης όσων αφορά τα χρόνια διεκδίκησης αναδρομικών, σύμφωνα με  νέου νόμο είναι  2 έτη, οπότε περιμένουνε να δικασθεί η υπόθεση  και εφόσον έχουμε θετική έκβαση, τότε θα κατατεθούν νέες αγωγές για τη διεκδίκηση των υπολοίπων ετών .
Επίσης ενημερωθήκαμε ότι το 2016 υπήρξε κατάργηση του  επιδόματος  επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας και η χορήγησή του επανήλθε με νέο νόμο, οπότε για το διάστημα αυτό υπάρχει ένα κενό . 
Οι αγωγές  είχαν ασκηθεί  στα τέλη του Απριλίου του 2014, κλείνουμε τα 4 χρόνια από την κατάθεση τους τον ερχόμενο Απρίλιο .

Όσων αφορά Δικαστική διεκδίκηση  ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό όσων  η θητεία παρατάθηκε για τρία έτη,  περιμένουμε επίσης την ημερομηνία εκδίκαση που εκτιμάτε θα είναι μέσα στην άνοιξη .

Όσων αφορά Δικαστική διεκδίκηση  ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό όσων  ανανέωσαν τη θητεία και δεν είχαν τα τυπικά προσόντα,  περιμένουμε επίσης  ημερομηνία εκδίκασης, η οποία εκτιμάτε να ορισθεί μέσα στο 2018 .    Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στο άμεσο διάστημα θα συνταχθεί υπόμνημα από τη δικηγόρο, το οποίο θα κατατεθεί από το Σωματείο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη ηλικιακή διάκριση και τον  αποκλεισμό των υπηρετούντων ΠΠΥ που δεν είχαν το ηλικιακό όριο που όριζε ο νόμος .                         
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο προθάλαμος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο .                       
Είδη έγινε η πρώτη επαφή ενημέρωσης  Ελλήνων  Ευρωβουλευτών για τη δικαστική διεκδίκηση .



Στο άμεσο διάστημα από πλευράς Υπουργείου και  Κυβέρνησης αναμένεται  να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μονιμοποίηση των ΠΠΥ που έπρεπε να είχαν ενταχθεί στο μόνιμο προσωπικό αλλά και  της συνέχισης της εργασίας των Συμβασιούχων .

Το διάστημα αυτό θα πρέπει να είμαστε κοντά στις όποιες εξελίξεις, ώστε να ασκηθούν πιέσεις για την προώθηση  νομοθετικών ρυθμίσεων για  όλους τους συναδέλφους . 
Μια ακόμα εκκρεμότητα είναι αυτή  της  συνάντησης  με τον Υπουργό, που εδώ και δυο μήνες πάει από βδομάδα σε βδομάδα .

Πέραν αυτών σας ενημερώνουμε ότι θα ορισθεί Συντονιστικό από την Ένωση Σωματείων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων με σκοπό να ανοίξει ένας διευρυμένος διάλογος με όλες τις  Συνδικαλιστικές   Οργανώσεις   του Πυροσβεστικού Σώματος, για κοινή  οργάνωση   δράσεων  και  διεκδικήσεων  .