Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση μελών για τη Συνάντηση του Σωματείου με το Βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ. κ. Πασχαλίδη για θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας και κατ΄ επέκταση τα μέλη μας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  
&  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03)       ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ      Τ.Κ 69100         ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr            E mail : ipapanast@gmail.com

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  133                                                                                   ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   12/10/2019

ΠΡΟΣ :  Μέλη του Σωματείου

ΘΕΜΑ :  Ενημέρωση μελών για τη Συνάντηση με το Βουλευτή Καβάλας  της Ν.Δ. κ.  Πασχαλίδη



Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Σωματείου με το Βουλευτή Καβάλας της ΝΕΑΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Ιωάννη Πασχαλίδη για θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας και κατ΄ επέκταση τα μέλη μας .

Κατά τη συνάντηση ο κ.  Πασχαλίδης για την καλύτερη κατανόηση των αιτημάτων, που αφορούν τις διάφορες κατηγορίες προσωπικού που εκπροσωπούμε ως Σωματείο,  ζήτησε μια ιστορική αναδρομή για την πορεία εξέλιξης του κλάδου μας ως υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα με άλλες εργασιακές σχέσεις μέχρι σήμερα .

Τον ενημερώσαμε ότι ο σκοπός του νομοθέτη ήταν αφενός να άρει την συστηματική κατάχρηση, που επί σειρά ετών είχε σημειωθεί εις βάρος μας με συμβάσεις (Ι.Δ.Ο.Χ.) ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και αφετέρου να εντάξει στο σταθερό δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έμπειρο προσωπικό, που είχε ήδη επί σειρά ετών δοκιμαστεί στα αντικείμενα της Πυρόσβεσης και Διάσωσης . Για την κατηγορία αυτή προσωπικού, εξάλλου, η ηλικία ήταν εμφανώς διαφοροποιημένη έναντι της απαιτούμενης ηλικίας, αφού το εν λόγω προσωπικό παρείχε ήδη τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών στην Πυροσβεστική. 

Μετά την ιστορική αναδρομή, έγινε μια εκτενή αναφορά στα θέματα τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται (ανισότητες σε καθήκοντα – διαφορετική μεταχείριση - καμία εξέλιξη) και συνεχίζουν να απασχολούν το υπάρχων τριχοτομημένο προσωπικό, αλλά και για της επικρατούσες συνθήκες  που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας .

Είναι αποδεκτό πλέον ότι, υπάρχουν γνώσεις, δεξιότητες, εκτελούμε τα ίδια καθήκοντα, παρέχουμε την ίδια εργασία, στις ίδιες συνθήκες, διατρέχουμε τους ίδιους κινδύνους, και για επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς καθαρά λόγους διεπόμαστε από τις ίδιες διατάξεις, όπως η ιδιαίτερη ιεραρχία, κανόνες πειθαρχίας, στολή, ειδικό δελτίο ταυτότητας, όμως έχουμε  διαφορετικά  δικαιώματα, απολαβές, εξέλιξη και αβέβαιο εργασιακό βίο),  ανισότητες που λειτουργούν ως τροχοπέδη και δημιουργούν προβλήματα στο επιχειρησιακό έργο .

Εργασιακά επί το πλείστων ζητήματα που χρήζουν νομοθετικής πρωτοβουλίας από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε να ισορροπήσουν, οι ομοιότητες που αφορούν το έργο που παρέχουμε με τις  διαφορές που αφορούν τα δικαιώματα .

Όπως, η παρ. 7 του αρ. 15 Ν. 3938/2011 αποτρέπει τη μεταφορά Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρεώσεως που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο τοποθέτησης το 40ο έτος της ηλικίας και αντί μεταφοράς στο μόνιμο προσωπικό, επιτρεπτή την ανανέωση της θητείας των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης για μια ακόμα 5ετία, κατόπιν κρίσης του αρμοδίου Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Πυροσβεστών περί των ικανοτήτων του υποψηφίου. Πέραν αυτού όμως δεν να καθορίζεται η συνέχιση του εργασιακού τους βίου μετά τη λήξει της 2ης  5ετίας .

Με τον τρόπο αυτό, συνεπώς, παρά  το γεγονός, ότι το εν λόγω προσωπικό ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία που παρείχε και παρέχει τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών αρχικώς με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και μεταγενέστερα με  σύμβαση δημοσίου δικαίου, στην πορεία, για την ένταξη στο μόνιμο προσωπικό απαιτείτο από την ως άνω διάταξη νόμου, να μην έχει συμπληρώσει το 40 έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος πρόσληψης.

Στην υπό κρίση περίπτωση το κριτήριο αποκλεισμού μεγάλου αριθμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρεώσεως αποτέλεσε το κριτήριο της ηλικίας, κατά τρόπο μάλιστα, που ουδόλως δικαιολογείται από έναν θεμιτό σκοπό από τη στιγμή που παρέχονται οι ίδιες ακριβώς υπηρεσίες .

Οι παθογένειες που υπάρχουν και έχουμε εντοπίσει οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του Πενταετή Πυροσβέστη και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν τον θωρακίζει επαρκώς , με  αποτέλεσμα η αποδοχή και η αναγνώριση αυτού, να μην είναι η αναμενόμενη ή στο βαθμό που θα έπρεπε να είναι , ώστε να λειτουργήσει σωστά  ο θεσμός και να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα .

 Είναι γνωστό ότι οι απαιτήσεις σε προσωπικό, δεξιότητες  και γνώσεις, λόγο της τεχνολογικής εξέλιξης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, ολοένα αυξάνουν .

Για να ανταπεξέλθει λοιπόν το Πυροσβεστικό Σώμα στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες, θα πρέπει η πολιτεία από την πλευρά της να σταθεί στο ανάλογο ύψος των περιστάσεων, εξοπλίζοντας σε μέσα και  ρυθμίζοντας νομοθετικό πλαίσιο που μας διέπει, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ του προσωπικού .

Κατόπιν θέσαμε στον κ. Πασχαλίδη τα παρακάτω  θέματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης :

1. Να ρυθμιστούν νομοθετικά τα θέματα που αφορούν τους ΠΠΥ που ανανέωσαν 
α. Η ανανέωση θητείας των Πενταετών Πυροσβεστών μέχρι το τέλος του εργασιακού τους  βίου, ώστε να υπάρξει εργασιακή ηρεμία 
β. Καθορισμός πλήρη καθηκόντων σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις και όχι κατά εξαίρεση εφ όσον υπαγόμαστε στην κατηγορία Γενικών Υπηρεσιών
γ. Βαθμολόγιο ως ένστολοι όπως ισχύει και στο υπόλοιπο προσωπικό του ΠΣ 

2. Άμεση διαδικασία πρόσληψης ως ΠΠΥ και ένταξης σε σχολές των   συναδέλφων που έχουν τα κριτήρια και θα ενταχθούν στον πίνακα επιτυχόντων επιλαχόντων
3. Νομοθετική ρύθμιση καλύπτοντας τις υπάρχουσες ανάγκες σε έμπειρο προσωπικό και τη συνέχιση του εργασιακού τους βίου στο ΠΣ όσων συναδέλφων μένουν εκτός πίνακα, σε καθήκοντα Πυροφύλακα και καθήκοντα πρόληψης σε άλλο  φορέα όπως Δασαρχεία ή Πολιτική Προστασία εφ όσων αυτή επανδρωθεί με προσωπικό 
4. Νομοθετική ρύθμιση καλύπτοντας τις υπάρχουσες ανάγκες σε προσωπικό όσων προσλήφθηκαν το 2019  ως Εποχικοί Πυροσβέστες για συνέχιση του εργασιακού τους βίου στο ΠΣ .


Ο κ. Πασχαλίδης θεώρησε αυτονόητο τη συνέχιση του εργασιακού βίου των Πενταετών Πυροσβεστών άλλωστε το ΠΣ έχει ανάγκη των υπηρεσιών τους αλλά και της εμπειρίας τους, αυτό που μένει είναι να ρυθμιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε  .
Για τους συναδέλφους που είναι σε εξέλιξη η ένταξη τους  στον πίνακα θεώρησε αναγκαίο να γίνουν άμεσα οι ενέργειες εκείνες, ώστε να προσληφθούν πριν την εκπνοή του πίνακα.
Για όσους δεν έχουν τα κριτήρια ένταξης στον πίνακα και για όσους προσλήφθηκαν το 2019 ως Εποχικοί Πυροσβέστες θα γίνουν ενέργειας για την επαναπρόσληψη τους αφού υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό .
Μας διαβεβαίωσε ότι στο άμεσο διάστημα θα δει τον αρχηγό σε πρώτη φάση και κατόπιν θα θέσει τα αιτήματα στον αρμόδιο Υπουργό, θα είμαστε σε συνεχή επαφή για την όποια εξέλιξη θα είμαστε ενήμεροι . 

                                                                      Με τιμή για το                                                                   
                                                Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                    ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    κιν.  6948401282  & *750942                                                                                κιν. 6948775363