Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση μελών για τη εκ νέου συνάντηση του Σωματείου με το Γ.Γ.Π.Π. κ. Χαρδαλιά στην Καβάλα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  
&  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03)       ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ      Τ.Κ 69100         ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr         
E mail : ipapanast@gmail.com

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  139                                                                                   ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   19/10/2019

ΠΡΟΣ :  Μέλη του Σωματείου

ΘΕΜΑ :  Ενημέρωση μελών για τη εκ νέου συνάντηση του Σωματείου με το Γ.Γ.Π.Π.  κ. Χαρδαλιά  στην Καβάλα 



Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο έγγραφο μας, για την συνάντηση του Σωματείου με τον Γ.Γ.Π.Π. και τον Αρχηγό, η  απόκριση του νέου Γ. Γραμματέα κ. Χαρδαλιά ήταν άμεση, στο αίτημα του Σωματείο στη σύσκεψη στα Δίκαια για κατ΄ ιδίαν συνάντηση, ώστε να του μεταφέρουμε τα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους που εκπροσωπούμε,.

Την ίδια μέρα της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Αρχιπύραρχος  κ. Αποστολίδης,  μας διαβίβασε την επιθυμία του κ. Χαρδαλιά  να συναντήσει εκπρόσωπους των Συνδικαλιστικών Σωματείων στην Καβαλά πριν τη σύσκεψη των Διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Α.Μ.Θ . 
Έτσι την  Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε  πριν τη σύσκεψη, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά . 

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Διοικητήριο της Καβάλας και διήρκησε περίπου 45 λεπτά , στην οποία συμμετείχαν ο Συντονιστής Βορείου Ελλάδος Υποστράτηγος  κ. Σπυρίδων Βαρσάμης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ  Αρχιπύραρχος κ.  Μάριος Αποστολίδης, ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Σωματείου μας. 

Αυτό που θέλουμε να σας μεταφέρουμε πρωτίστως , είναι ότι για πρώτη φορά της συνδικαλιστικής μας δράσης , συναντηθήκαμε με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης , ο οποίος   είναι άριστος γνώστης των θεμάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, των θεμάτων που απασχολούν την ιδιαίτερη κατηγορία που εκπροσωπούμε,  καθώς και των προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης , συμπεριλαμβάνοντας άπαντες από  Πενταετής, Συμβασιούχους  που πληρούν τα κριτήρια και θα ενταχθούν στον πίνακα, Συμβασιούχους  που δεν έχουν τα κριτήρια, καθώς και τους νέους Συνάδελφους-Συμβασιούχους που προσλήφθηκαν για πρώτη φορά φέτος. 

Αυτό που αποκομίσαμε ως γενικό συμπέρασμα και είναι όχι μόνο πρόθεση αλλά και σκοπός του Γ. Γραμματέα είναι οποιαδήποτε παθογένεια του Πυροσβεστικού Σώματος να εξαλειφθεί , οποιαδήποτε αδικία να διορθωθεί, με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί , σε λίγες μέρες σε διαβούλευση . 

Σύμφωνα με το οποίο, θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση  και  λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, και κατ΄ επέκταση στο βραχίονα αυτής που είναι  το Πυροσβεστικού Σώματος .
Αλλαγές οι οποίες μας αφορούν  άμεσα  και  θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την ψήφιση του νομοσχέδιου ,  ώστε σε βάθος διετίας να φανούν τα αποτελέσματα,  τα οποία θα αναδείξουν  ένα  σύγχρονο Πυροσβεστικό Σώμα , βάση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων συμπεριλαμβανομένης  της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της ορθότερης αντιμετώπισης  πάσης φύσεως συμβάντων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του. 

Σαν δεύτερο συμπέρασμα αλλά και διαβεβαίωση του Γ .Γραμματέα είναι ότι κανείς μα κανείς δεν θα χάσει την εργασία του , γιατί κανείς όχι μόνο δεν περισσεύει , αλλά αντίθετα  το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει, και τίθεται θέμα για αύξηση του Εποχικού Προσωπικού. Κατά την συνάντηση αναδείξαμε τα παρακάτω θέματα .

Ενημερώσαμε τον κ.  Χαρδαλιά για τις  παθογένειες που έχουμε εντοπίσει και οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του Πενταετή Πυροσβέστη και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν τον θωρακίζει επαρκώς , με  αποτέλεσμα η αποδοχή και η αναγνώριση αυτού, να μην είναι η αναμενόμενη ή στο βαθμό που θα έπρεπε να είναι , ώστε να λειτουργήσει σωστά  ο θεσμός και να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα .
Το επί θητεία προσωπικό έχει τα ίδια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, παρέχει την ίδια εργασία, στις ίδιες συνθήκες και για επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς καθαρά λόγους διεπόμαστε από τις ίδιες διατάξεις, όπως η ιδιαίτερη ιεραρχία, κανόνες πειθαρχίας, στολή, ειδικό δελτίο ταυτότητας κλπ.

ΘΕΜΑΤΑ :

1. Θέσαμε την ανανέωση θητείας των Πενταετών Πυροσβεστών μέχρι το τέλος του εργασιακού τους  βίου, ώστε να υπάρξει εργασιακή ηρεμία και υποβάλαμε την ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι  μετά την λήξη της 2ης Πενταετίας .

Δεν λάβαμε κάποια συγκεκριμένη  απάντηση, παρά τη διαβεβαίωση ότι η πρόταση του, που θα κατατεθεί στο νέο νομοσχέδιο και είναι καλύτερη από την αναμενόμενη .
Μας ενημέρωσε ότι οι πιστώσεις για τις Υπερωρίες Νυχτερινά Κυριακές - Εξαιρέσιμες  (24ωρα) των ΠΠΥ για το 2020 έχουν βρεθεί και είναι ήδη εκταμιευμένες .

2. Τέθηκε ο καθορισμός πλήρη καθηκόντων με νομοθετική ρύθμιση σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις και όχι κατά εξαίρεση όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, άλλωστε υπαγόμαστε στην κατηγορία Γενικών Υπηρεσιών και εμπλεκόμαστε καθημερινά σε κάθε λογής συμβάν, ώστε να αρθεί οποιαδήποτε .

3. Τέθηκε επίσης το θέμα της μισθολογικής εξομοίωσης αφού ο τρόπος με τον οποίο πληρωνόμαστε είναι πρωτίστως αντισυνταγματικός , βάσει του Άρθρου 22 παρ. 2 , το οποίο ορίζει ρητά ότι όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου από φύλο ή άλλη διάκριση , έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

4. Επίσης θέσαμε τη  βαθμολογική εξέλιξη των ΠΠΥ με τα χρόνια υπηρεσίας, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Σώματος , αφού είμαστε μέρος του συνόλου  ένστολου προσωπικού . 


5. Θέσαμε το θέμα πρόσληψης ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης των  Συναδέλφων που πληρούν τα κριτήρια και έχουν ενταχθεί στον πίνακα .

Μας διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη θα τελειώσουν και οι συνάδελφοι θα προσληφθούν … γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν περισσότεροι .

6. Θέσαμε το θέμα των  Συναδέλφων που δεν πληρούν τα κριτήρια και προτείναμε εφόσον γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας και η πρόληψη μπει ενεργά στον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το καλοκαίρι στη Δασοπυρόσβεση και το υπόλοιπο διάστημα στη πρόληψη .

Ενημερωθήκαμε για τους εν λόγω συναδέλφους για την εργασία τους, έως το 2023 με το ίδιο καθεστώς και ενδεχομένως τους υπολοίπους μήνες σε Φορέα με συναφή καθήκοντα.

7. Θέσαμε επίσης το θέμα των  Συναδέλφων που προσλήφθηκαν φέτος για πρώτη φορά και ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετικά η ανανέωση και συνέχιση  της εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα ώστε κι αυτοί συν το χρόνο να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία .       
                         
Ενημερωθήκαμε ότι το θέμα τους επίσης θα ρυθμιστή νομοθετικά και θα συνεχίσουν να εργάζονται έως το 2021.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε πέρα από το υπόμνημα και όσων  συζητήσαμε κατά της 45λεπτης συνάντησή μας , να του καταθέσουμε τις προτάσεις μας, πριν τις επίσημες  ανακοινώσεις των όποιων αλλαγών, ώστε αυτές να ληφθούν υπόψη .

Τον ευχαριστήσαμε για το χρόνο που διέθεσε για να ακούσει τα θέματα που απασχολούν όλους τους Συναδέλφους στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς και για την ανάλυση των γενικών αξόνων και αλλαγών που θα υπάρξουν στην Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα .

Του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας και τον διαβεβαιώσαμε ότι θα  μας βρει συμπαραστάτες, σε όλες αυτές τις αλλαγές, που σκοπό έχουν να αλλάξουν τη δομή της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος της χώρας, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού και με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης που οφείλουμε από κοινού να οργανώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα . 


                                                                 Με τιμή για το                                                               
                                                Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                    ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    κιν.  6948401282  & *750942                                                                    κιν. 6948775363