Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

20/05/2015, Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης επισκέφθηκε σήμερα την πόλη των Τρικάλων.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης επισκέφθηκε σήμερα (20/5/2015) τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο των επισκέψεων του σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων τον υποδέχτηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Γιαννέλος και ο Διευθυντής Αστυνομίας Τρικάλων, Αστυνομικός Διευθυντής Αθανάσιος Γραβάνης.

Εκεί, ο Αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε με αστυνομικό προσωπικό όλων των βαθμίδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων και συζήτησε θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ επανέλαβε ότι στόχος του είναι η συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Τρικκαίων και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτριο Παπαστεργίου, με τον οποίο συζήτησε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ακολούθως, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μιχαλάκης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, Πύραρχος Γεώργιος Παπαπολύκαρπος και ενημερώθηκε για θέματα της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Ο Υπουργός θα επισκεφθεί αύριο (21.5.2015) την Καρδίτσα και την Καλαμπάκα.





Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr, τον κ. Πανούση που συνοδεύονταν από τον Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ. Θεσσαλίας Αρχιπύραρχο Νικόλαο Μιχαλάκη, υποδέχθηκε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων Πύραρχος Γεώργιος Παπαπολύκαρπος, Αξιωματικοί και προσωπικό της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Πανούσης ζήτησε να δοθεί βάρος στην ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα πολιτικής προστασίας εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων και δασοπροστασίας, και τόνισε με νόημα «πως δεν έχετε καθήκον να …πεθάνετε, έχετε καθήκον να προστατεύσετε ζωές και περιουσίες, αλλά πάνω από όλα την δική σας», ζητώντας να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας σε επιχειρήσεις της Υπηρεσίας.
«Και τα σπίτια και τα δάση αντικαθίστανται, η ζωή δεν αντικαθίστανται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε «σας θέλουμε όλους τον …Οκτώβριο για να σχεδιάσουμε από κοινού ένα 5ετές σχέδιο δράσης και να μην πηγαίνουμε όπως τώρα ΄΄μέρα με την μέρα΄΄ λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα». Ο κ. Πανούσης, ανέφερε πως αν χρειαστεί «θα υπάρξει υποστήριξη Ευρωπαϊκών δικτύων».

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρόπουλος, αναφέρθηκε στο …Μνημόνιο το οποίο χαρακτήρισε υπαίτιο για τας κενά προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην έλλειψη μέσων πυρόσβεσης τονίζοντας πως «αυτή η κατάσταση, θα αντιμετωπιστεί από την εμπιστοσύνη που σας έχουμε και εμείς και ο λαός που είστε ΄΄φύλακες άγγελοι΄΄ και σωτήρες, εξαιτίας του επαγγελματισμού σας και του φιλότιμο σας».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις… προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης για τους «5ετείς» που έχει ένα κόστος περίπου 12 εκ. ευρώ αλλά πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα προσφέρει στην κοινωνία, αλλά μια προγραμματική δήλωση «παγωμένη» λόγω των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές, ευελπιστώντας πως θα «ξεπαγώσει» στα τέλη Ιουνίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στην διαρκή εκπαίδευση, στην Ακαδημία που φιλοδοξία είναι να αποκτήσει το Πυροσβεστικό Σώμα προσωπικό μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας με φιλοδοξία να λειτουργήσει αρχές Σεπτεμβρίου και σε θεσμικές παρεμβάσεις για τις οποίες τόνισε πως «αυτές θα γίνονται πάντα κατόπιν διαλόγου».

Ο κ. Μαυρόπουλος, με την φράση «Βάζουμε τις βάσεις για την δασοπυρόσβεση του…2016», έδειξε ανάγλυφα το πρόβλημα που υπάρχει φέτος στην προστασία των δασών λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, ζητώντας ενότητα και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα αυτό, υποσχόμενος από την πλευρά του ενέργειες να «κερδηθεί» όσον το δυνατόν περισσότερος χρόνος εντός του τρέχοντος έτους, ώστε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να δώσει το φετινό Καλοκαίρι την «μάχη» με όσον το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παράδοση βιβλίων ως αναμνηστικά από τον κ. Παπαπολύκαρπο στον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης.