Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Επιστολή συναδέλφου ... Απορίες ενός Π.Π.Υ.

Απορίες ενός Π.Π.Υ.

Συνάδελφοι, παρακολουθώ όπως και εσείς άλλωστε όλο αυτό το διάστημα τις εξελίξεις πάνω και γύρω από το θέμα που μας απασχολεί, βάζοντας στον εαυτό μου ερωτήματα και ψάχνοντας να βρώ απαντήσεις.
Είδαμε το τυρί αλλά δεν είδαμε τη φάκα και ποιος φταίει γι’ αυτό; Η απάντηση είναι απλή όσο και να μας πονάει, ΕΜΕΙΣ, ατομικά ο καθένας γιατί όλο αυτό το διάστημα της πενταετίας νομίζοντας ότι  βολευτήκαμε ξεχάσαμε τους αγώνες που κάναμε και πως φτάσαμε έως εδώ και οι συνδικαλιστικοί φορείς εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως και μοναδικών όπως το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ & ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  που είχε και έχει κάνει σοβαρές προτάσεις για λύση του εργασιακού μας θέματος.
Γιατί έγινε η διάσπαση της Ομοσπονδίας  (ΠΟΣΠΥΔ) που ήταν και το δυνατό μας χαρτί; Εγώ προσωπικά έφυγα λόγο της διαφωνίας μου στην αμοιβή του δικηγόρου  και ενημέρωσα και το Σωματείο μου γι’ αυτό και την Ομοσπονδία (όντας από τα ιδρυτικά μέλη) κάνοντας τότε και μια κίνηση στο facebook, αλλά στο τέλος έμεινα μόνος μου και πάρα λίγο και κατηγορούμενος. Όταν ρώτησα τον πρώην Πρόεδρο της ΠΟΣΠΥΔ στην ένστολη πορεία- διαμαρτυρία στις 08/02/2017 μου είπε ότι κάνει ενέργειες, ποιες όμως δεν κατάλαβα, για την αμοιβή .  Όλοι σιωπούσαν και ξαφνικά έγινε η διάσπαση και ο καθένας έκανε από ένα Σωματείο-Ομοσπονδία. Ένα εκπροσωπούσε Π.Π.Υ.  από συμβασιούχους, άλλο Π.Π.Υ. από τους ιδιώτες, άλλο συμβασιούχους, άλλο όλους και κανέναν, άλλο, άλλο, άλλο….
Αυτό που ήθελαν κάποιοι πάνω από εμάς το κατάφεραν; Διαίρει και βασίλευε, γιατί έβλεπαν πως είμαστε ενωμένοι και δυνατοί. Και σε αυτό φταίμε πρώτα εμείς ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα όλοι μαζί και εννοώ όλοι οι 5500 που ήμασταν + 600 ιδιώτες = 6100.
Δεν μας εκπροσωπεί η Ομοσπονδία (ΠΟΠΥΣΥΠ), τα Σωματεία; Ας τους πιέσουμε-πείσουμε να φύγουν και να έρθουν άλλοι ικανότεροι μέσα από τοπικές εκλογές στα Σωματεία και όλοι μαζί να βγάλουμε ΜΙΑ Ομοσπονδία, αλλά αυτό προϋποθέτει καθολική συμμετοχή, άρα να σηκωθούμε από τον καναπέ, να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και ωχαδερφισμούς (ας τρέξουν οι άλλοι). Πρέπει να κάνουμε την εκκίνηση όλοι μαζί για να φτάσουμε στον τερματισμό όλοι μαζί ξανά.
Είμαστε όλοι το ίδιο; Μα φυσικά και όχι, και αυτό το κάνουμε πρώτα εμείς ζηλεύοντας και κατηγορώντας, όχι δημόσια, η μία κατηγορία των εργαζομένων την άλλη, ενώ έχουμε το ίδιο αντικείμενο και ίσως το καλύτερο επάγγελμα. Οι κατηγορίες πλέον δεν είναι 5 ή 6 ή 7  ή…….
1. Μόνιμο  Πυροσβεστικό Προσωπικό
2. Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με αυξημένα καθήκοντα  
3.  Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης  με μειωμένα καθήκοντα  
4.  Επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης  
5.  Συμβασιούχοι Πυροσβέστες 
αλλά  περισσότερες όπως,
6.  Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης  που δεν τελείωσε ακόμη η πενταετία
7. Συμβασιούχοι 2009
8. Συμβασιούχοι πού έβγαλαν το Γυμνάσιο και μπαίνουν στο τέλος σαν   επιλαχόντες, μπορεί και άλλες.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μία τελευταία ερώτηση στη οποία δεν μπορώ να δώσω απάντηση, γιατί κατεβήκαμε και στις δύο πορείες με ένα κεντρικό σύνθημα ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ενώ εκκρεμούσαν και εκκρεμούν οι ανανεώσεις πενταετίας (εγώ προσωπικά δεν έχω υπογράψει καμία ανανέωση), τι θα γίνει με όλους τους επιλαχόντες και τους συμβασιούχους του 2009.

Και μία πρόταση, επειδή είμαστε σε κρίσιμη καμπή μπορούμε να κάνουμε συλλαλητήρια-πορείες σε περιφερειακό επίπεδο ταυτόχρονα.   

Ας μάθουμε από τα λάθη μας και ας γίνουμε σοφότεροι.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ



                                                                                 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΦΟΥΡΚΑΣ

                                                                                            Π.Π.Υ.

Υ.Γ. Θα ρωτήσει κάποιος που ήμουν τόσο

       καιρό και δεν τα έλεγα και τι έκανα, ήμουν

       και εγώ στον καναπέ και επαναπαυόμουν.