Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο - σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ωρωπού



Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου.

Η πυρκαγιά μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής με πέντε μέτωπα να είναι ενεργά αυτή την ώρα. Η αποχώρηση των εναέριων μέσων, που αναμένεται να επανέλθουν με το πρώτο φως της ημέρας, αφήνει ελάχιστες πιθανότητες η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας. 



Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς έχει πραγματοποιηθεί στον Κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην παραλιακή Αγίων Αποστόλων και επαρχιακή Καλάμου, στην πλατεία Καλάμου, στην λεωφόρο Μαρκόπουλου και παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Εκκενώθηκαν οι κατασκηνώσεις, κάηκαν περίπου 20 σπίτια

Αν και αρχικά κατευθυνόταν προς το Καπανδρίτι, η φωτιά αργά το απόγευμα «στράφηκε» προς τους Αγίους Αποστόλους.  Οι δύο κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή, «Αναγέννηση» και «Κίντερλαντ», έχουν εκκενωθεί από νωρίς.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες δεν είναι γνωστός, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για τουλάχιστον 20.




Καταγγελίες για καθυστερήσεις

Ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, περίεγραψε ότι από τις 16.20 που εκδηλώθηκε το πρώτο μέτωπο οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση για την αποστολή περισσότερων επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Δέδες, αρχικά δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος. Υπήρχε ανάγκη για υδροφόρα οχήματα, τα οποία καθυστέρησαν. Καθυστέρηση καταγγέλθηκε και από τους κατοίκους.  




Πολιτική αντιπαράθεση 

Σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέκρινε τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας». Σε αυστηρό τόνο και σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, καταλογίζοντας στον υπουργό, αλλά και στην κυβέρνηση ανικανότητα. Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».



Αποφασιστική &συντονισμένη δράση,όχι θεωρίες συνωμοσίας.Να σωθούν οι άνθρωποι &οι περιουσίες τους.Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού.



Στο νοσοκομείο αξιωματικός

Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης, φέρεται να τραυματίστηκε ή να ένιωσε αδιαθεσία ο στρατηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κων. Γιόβας και διακομίστηκε εσπευσμένα στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.



Νωρίτερα μαρτυρίες έκαναν λόγο για μαζικές εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Σημειώνεται πως στο χωριό του Καλάμου βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι ενώ η παραλία του Καλάμου δεν απειλείται από την πυρκαγιά. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ