Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Φωτιά τώρα | Φωτιά Κάλαμος | Βαρνάβας | Καπανδρίτι: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τρεις περιοχές της Αττικής - Εικόνες βιβλικής καταστροφής - «Στάχτη» δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους - «Τιτάνια» μάχη των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις 



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.


Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνει η Πυροσβεστική
Δέος προκαλεί η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα από τις 16:30 την Κυριακή (13/08/2017) μέχρι και αυτή την ώρα στην περιοχή ανάμεσα στον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους, με τα μέτωπα να επεκτείνονται στις περιοχές του Βαρνάβα και του Καπανδριτίου.



Από το μεσημέρι της Δευτέρας μπαράζ σοβαρών αναζωπυρώσεων, με κυριότερες εστίες στην περιοχή του Καπανδριτίου, αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στην ανατολική Αττική, όπου η φωτιά πλέον μαίνεται περισσότερες από 24 ώρες.
Το πρώτο μέτωπο εντοπίζεται κοντά στους οικισμούς Μετόχι και Μικροχώρι, στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάηκαν επτά σπίτια. Η φωτιά καίει το μεγάλο δάσος στους λόφους και στη χαράδρα που χωρίζει Κάλαμο και Καπανδρίτι. Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτηρίζεται μια νέα αναζωπύρωση στη θέση Τριάδες. 
Το δεύτερο σημαντικό μέτωπο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Βλαστός και κινείται προς το χωριό Σέσι Γραμματικού, στην παραλιακή ζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς από αέρος σταμάτησε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ αρμόδιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τονίζουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών θα περάσουν κι άλλη νύχτα αγωνίας.


Τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς



Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική.
«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από την Κυριακή στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.
«Το Μικροχώρι και το Μετόχι», τόνισε, «είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει».
Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ της Δευτέρας θεωρούνταν καθοριστική, καθώς την Τρίτη προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.



Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.
Η φωτιά, πάντως, είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.
Σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμότητα που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.
Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας (14/08/2017), σώα και ασφαλής εντοπίστηκε μία γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί νωρίτερα στο σπίτι της στο Καπανδρίτι. Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου κ. Ντάτσης τόνισε πως η γυναίκα ήταν στο σπίτι της στην οδό Βάρναλη, όπως τον ενημέρωσε ο άνδρας της. 
Εν τω μεταξύ, η φωτιά προσέγγισε μοναστήρι που βρίσκεται στο Μετόχι Καπανδριτίου και οι φλόγες απειλούν τα κτίσματα. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Αναλήψεως, η οποία έχει ήδη εκκενωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς σε έναν γκρεμό, ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωσή της στην περιοχή του Καπανδριτίου.


Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής



Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση παίρνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά:
πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair,
τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky ,
δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK).
Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΑΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ



Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου: «Θα καούμε ζωντανοί!»
Δραματική έκκληση απεύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ, η κ. Ασημακοπούλου για ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων 

Ασφαλής ο άνθρωπος που αγνοούνταν στον Βαρνάβα

Αίσιο τέλος είχε, τελικά, η περιπέτεια του κ. Παπαγιαννίδη, του ανθρώπου που για ώρες αγνοούνταν επί ώρες στην περιοχή του Βαρνάβα, όπου μαίνεται μέχρι αυτή την ώρα ανεξέλεγκτη μεγάλη φωτιά.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος βρέθηκε σώος και ασφαλής και επικοινώνησε με την οικογένειά του. Την είδηση επιβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ και η πρόεδρος του Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν επιβεβαιώνει η Πυροσβεστική τις δηλώσεις υπουργών περί «οργανωμένους εμπρησμούς»
Δεν επιβεβαιώνει η Πυροσβεστική τις δηλώσεις υπουργών περί «οργανωμένους εμπρησμούς»




Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Λίγο μετά τις 22:45 και εξαιτίας των ανέμων η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και επεκτάθηκε από τον Κάλαμο προς τον ορεινό όγκο των Αγίων Αποστόλων, με τις φλόγες να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς καίγονται σημεία όπου υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης. 
Στις 00:40 μετά τα μεσάνυχτα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων σημειώθηκε διακοπή ρεύματος.
Να σημειωθεί ότι, εξαιτίας των πυκνών καπνών, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία.



Εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις

Εξάλλου, την Κυριακή (13/08/2017) και από την πρώτη στιγμή, οπότε και εκδηλώθηκε η φωτιά, εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».
Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ωρωπού, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος.



Παράλληλα, υπογράμμισε πως επιχειρούν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά χωρίς την ανάλογη συνδρομή από εναέρια μέσα.




Τσίπρας για τις φωτιές: «Ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού»
Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως "αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες".



"Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.


Μητσοτάκης: Ευθύνη του Τόσκα να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) εμμέσως στις «διαρροές» που έγιναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών» και εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, ζητώντας πιο συντονισμένη δράση για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στον Κάλαμο.
«Αποφασιστική & συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», έγραψε στο tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.




Τηλεφωνική επικοινωνία της Γεννηματά με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής 

Με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία ενημερώθηκε για την Πυρκαγιά στον Κάλαμο, εξέφρασε τη στήριξη της στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνουν μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον αξιωματικό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Καπέλιο και ενημερώθηκα για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.
Εξέφρασα στον Αρχηγό τη στήριξή μου στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση για τον αξιωματικό του Σώματος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», έγραψε η κ. Γεννηματά σε ανάρτηση της στα social media.


newsbomb.gr