Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ηλεία: Οι θυελλώδεις άνεμοι άναψαν φωτιές στην Πυροσβεστική




Δεκάδες συμβάντα σε όλο το νομό - Στάχτη 15 στρέμματα στα Άσπρα Σπίτια

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η αβλεψία πολλών πολιτών έβαλε σε μπελάδες την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλο το νομό, με δεκάδες περιστατικά πυρκαγιών, σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Η προσπάθεια κάποιων να κάψουν υπολείμματα καλλιεργειών σε συνδυασμό με τους πολύ ισχυρούς ανέμους που έφτασαν και τα 9 μποφόρ στα εσωτερικά τμήματα του νομού Ηλείας, προκάλεσε μεγάλες για την εποχή πυρκαγιές. Μόνο στην περίπτωση των Άσπρων Σπιτιών στην Αρχ. Ολυμπία έγιναν στάχτη 15 στρέμματα σε παρόχθια έκταση του Αλφειού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα κεντρικά και νότια τμήματα του νομού, έτρεχε μετά το μεσημέρι οπότε και εντάθηκαν οι νοτιοανατολικοί άνεμοι και σταδιακά έγιναν θυελλώδεις. Στην περιοχή της Αμαλιάδας τα δύο βασικότερα περιστατικά ήταν στα Καλύβια Ήλιδας και τη Φραγκαβίλα. Στον Πύργο τουλάχιστον 15 κλήσεις για πυρκαγιά δέχθηκε το κέντρο στο «199»με σημαντικότερη την πυρκαγιά στον Αγ. Γεώργιο Λαντζοΐου σε δύσβατη αγροτοδασική περιοχή που έκαψε πάνω από τρία στρέμματα. Στην περιοχή ευθύνης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρχ. Ολυμπίας ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στο Πελόπιο και μια στο Στρέφι, ενώ η πιο μεγάλη πυρκαγιά ήταν αυτή στα Άσπρα Σπίτια.
Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων οι πυροσβέστες έως αργά το βράδυ βρίσκονταν στο μέτωπο της Φρίξας σε δύσβατη περιοχή όπου κάηκαν ελαιόδεντρα, πουρνάρια και σκίντα, ενώ ακόμα περιστατικά υπήρξαν στο Χρυσοχώρι, το Γιαννιτσοχώρι και την Τρυπητή.

Μέσα στη νύχτα άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε στη Μηλέα και ακόμα μια στο Φανάρι. Οι πυροσβέστες και εκεί δυσκολεύτηκαν λόγων των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, κάνει έκκληση προς όλους αυτές τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή να μην ανάβουν για κανέναν λόγο φωτιές στην ύπαιθρο καθώς είναι πολύ δύσκολα να αντιμετωπιστούν τέτοιες πυρκαγιές αυτή την περίοδο.



Από τη φωτιά στο Λαντζόι Πύργου






Από τη φωτιά στα Άσπρα Σπίτια Αρχ. Ολυμπίας


Πηγή : ilialive.gr