Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Κατατέθηκε η ερώτηση για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες από τον Βουλευτή 'Εβρου της ΝΔ, Κο Αναστάσιο Δημοσχάκη



Κατάθεση ερώτησης για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες

admin19/03/2016 Ερωτήσεις
Ερώτηση προς συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε χθες, 18/3, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, μαζί με τον Βουλευτή Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλου και τον Βουλευτή Λέσβου Χ. Αθανασίου, απευθυνόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ειδικότερα στον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Τόσκα, σχετικά με τις προσλήψεις των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός πότε θα εκδοθεί η Π.Υ.Σ για την ανανέωση της 3τίας 2016 – 2018 και εάν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα έχουν προσληφθεί οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες, καθώς και εάν είναι διατεθειμένος να αυξήσει τους μήνες εργασίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Ερώτηση υπόψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Είναι γνωστό ότι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επανδρώνουν περιπολικά και συμβάλλουν ενεργά στην πρόληψη αλλά και την καταστολή των πυρκαγιών προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για το φυσικό πλούτο της χώρας και όχι μόνο. Οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι απρόβλεπτες, κάτι που φέτος επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πυρκαγιές από το μήνα Φεβρουάριο, σε διάφορα σημεία της χώρας. Επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, το μεγάλο κύμα προσφύγων που έχει κατακλύσει τη χώρα μας και να γίνουν αντιληπτοί οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μια τέτοια κατάσταση, καθώς τα δάση αποτελούν πιθανά περάσματα και ενδεχομένως καταφύγια για αυτούς τους ανθρώπους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ούτως ή άλλως σημαντικό αντικείμενο της εργασίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών είναι φέτος ακόμα πιο επίκαιρο. Παρ’ όλα αυτά, η Π.Υ.Σ για την ανανέωση της 3ετίας με νέο Π.Δ και για τα έτη 2016-2018 δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως θα έπρεπε ήδη από τον περασμένο μήνα. Βέβαια, η προβλεπόμενη αύξηση εργασίας ενός μηνός επιπλέον στην 5μηνη απασχόληση των Συμβασιούχων Πυροσβεστών είναι μια θετική εξέλιξη, πάντα με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως η αντιπυρική περίοδος έχει πραγματικό αριθμό απασχόλησης 6 μήνες (Νόμος 998/1979, ΦΕΚ 289α, Άρθρο 23 «Έναρξη και λήξη αντιπυρικής περιόδου»). Επίσης, να θυμίσουμε πως πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους όλοι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες επιβάλλεται να μετεκπαιδεύονται και να ενημερώνονται πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο (Νόμος 3511/2006, Άρθρο 12).

Η προσφορά των Συμβασιούχων Πυροσβεστών αναγνωρίζεται πλέον από όλους τους Έλληνες πολίτες. Σημαντικός αρωγός στις πυρκαγιές των τελευταίων ετών που υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικές για τον περιβαλλοντικό πλούτο της χώρας μας. Το σημαντικότερο όλων είναι η αυταπάρνηση, ο ζήλος και η αγάπη που υπέδειξαν προς την εργασία τους, λειτούργημα και καθήκον, με αποτέλεσμα να στοιχίσει την ίδια τη ζωή, σε ένα σημαντικό αριθμό συναδέλφων. Τα τελευταία 4 χρόνια, ο Συμβασιούχος Πυροσβέστης εργάστηκε 5 μήνες και πήρε 3 μήνες και 5 μέρες Ταμείο Ανεργίας. Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα δεν στηρίζεται από κανέναν φορέα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επιβίωσή του και να στερεί την οικογένειά του από τα απολύτως απαραίτητα, πράγμα που τον υποβιβάζει τραγικά από βιοτικής άποψης, πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο θεσμός του Πενταετή Πυροσβέστη, που καθιερώθηκε από το 2012 και αφορούσε την επαγγελματική αποκατάσταση ουσιαστικά των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, μείωσε σημαντικά των αριθμό τους. Αριθμός που συνεχώς βαίνει μειούμενος, λόγω αναπλήρωσης τυχόν κενών στους Πενταετείς Πυροσβέστες, τα οποία καλύπτονται από τον πίνακα Επιλαχόντων – Επιτυχόντων του διαγωνισμού από την τάξη των Συμβασιούχων, με αποτέλεσμα πλέον να έχουν απομείνει περίπου 1320 με 1340, από το αρχικό σύνολο των 1500.

Με βάση τα παραπάνω, καθώς κι επειδή:


  • οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες δεν είναι αναλώσιμοι αλλά άνθρωποι του μεροκάματου και όχι θέσεων γραφείου αλλά μάχιμης εργασίας .. 
  • οι μήνες εργασίας δύναται να αυξηθούν 
  • λόγω της μείωσης του υπάρχοντος εποχικού προσωπικού δύναται να εξοικονομηθούν τα επιπλέον κονδύλια που απαιτούνται ώστε να αυξηθούν οι μήνες εργασίας στο ήδη υπάρχον προσωπικό που διαθέτει και την εμπειρία στην αντιμετώπιση των συμβάντων που θα προκύψουν.


Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:


  1. Πότε θα εκδοθεί η Π.Υ.Σ για την ανανέωση της 3τίας με νέο Π.Δ και για τα έτη 2016 – 2018
  2. Είναι διατεθειμένος ο Υπουργός να αυξήσει του μήνες εργασίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών καθώς η αντιπυρική περίοδος λογίζεται στους 6 μήνες, προσθέτοντας σε αυτούς τους μήνες και την περίοδο εκπαίδευσης που προβλέπει ο Νόμος;
  3. Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, θα έχουν προσληφθεί οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες;