Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο - Εκκενώθηκαν χωριά ... Ξέφυγε κι άλλο η φωτιά - Καίγονται εξοχικές κατοικίες στην Ευρύχου



Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Ευρύχου της Κύπρου, η οποία καίει πευκοδάσος και απειλεί κατοικημένη περιοχή. Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά (Κούρδαλι, Σπήλια, Αγία Ειρήνη και Καννάβια), δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ κάηκε ένα όχημα της πυροσβεστικής. Δύο αεροσκάφη από την Ελλάδα και τρία από το Ισραήλ συνδράμουν τις κυπριακές δυνάμεις.

Ειδικότερα, κατά τη μάχη με τις φλόγες, ένας 56χρονος οδηγός πυροσβεστικού οχήματος του τμήματος Δασών τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το όχημά του ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τους γιατρούς, ο 56χρονος νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη.

Επίσης, στη διάρκεια της πυρόσβεσης ένας 55χρονος υπάλληλος του τμήματος Πολιτικής Αμυνας χτυπήθηκε από πυροσβεστικό όχημα, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα.

Επιπλέον, ένα πυροσβεστικό όχημα του τμήματος Δασών που επιχειρούσε σε μέτωπο της φωτιάς, τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς δίνουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, με τη συνδρομή δύο αεροπλάνων «Καναντέρ», που έφθασαν το πρωί της Δευτέρας από την Ελλάδα, και τριών από το Ισραήλ.

Επί του εδάφους επιχειρούν σαράντα πυροσβεστικά οχήματα και μεγάλος αριθμός αντρών της πυροσβεστικής, του τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς μετέβη ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη για την εξέταση της κατάστασης από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.




Ξέφυγε ακόμη περισσότερο η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ευρύχου.

Πριν από λίγο οι φλόγες έζωσαν εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή ενώ οι φλόγες κατευθύνονται τώρα και στα Πλατάνια.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής που βρίσκονται στην περιοχή εάν η φωτιά επεκταθεί και στα Πλατάνια τότε θα τεθεί σε πολύ σοβαρό κίνδυνο το δάσος του Τροόδους!

Στην μάχη της πυρόσβεσης ρίχθηκαν πριν από λίγο και επιπρόσθετες δυνάμεις από την Εθνική Φρουρά. Εδώ και λίγη ώρα πάντως κόπασαν οι άνεμοι γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. 

Στο μεταξύ, λόγω μειωμένης ορατότητας έκλεισε ο δρόμος Κακοπετριάς - Καρβουνά.

Ένας δωδεκάχρονος φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ευρύχου και λόγω της οποίας εκκενώθηκαν ήδη 4 χωριά.



Ο μικρός φέρεται να παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν που προκάλεσε την φωτιά καθώς όπως είπε έπαιζε καίγοντας χόρτα στην αυλή του σπιτιού του.  Ο 12χρονος στην παρουσία των δικών του ανακρίθηκε ήδη από την αστυνομία αλλά δεν θα συλληφθεί λόγω της ηλικίας του.