Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Παραμένει σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Κύπρο – Επικίνδυνη η κατάσταση για δύο χωριά (video)



Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε και σήμερα Τρίτη η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε ημιορεινές περιοχές της Κύπρου και μετέτρεψε σε «κρανίου τόπο» πάνω δέκα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνού δάσους.

Δύο δασοπυροσβέστες έχασαν την ζωή τους , ενώ τρεις άνδρες, που ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ένας εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αργά το απόγευμα η κατάσταση καλυτέρευσε στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, αλλά παραμένει επικίνδυνη στα χωριά Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυλές κατοικιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι. Ισραηλινοί πιλότοι, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισαν πάρα πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το απόγευμα έφθασε πυροσβεστικό αεροπλάνο από την Ιταλία και αργότερα αναμένονται τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης ο Νίκος Αναστασιάδης, αποδέχτηκε την πρόταση της Τουρκίας να προσφέρει μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους. Το υπουργικό συμβούλιο, αύριο, Τετάρτη θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.





Πηγή : altsantiri.gr