Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ενημέρωση για την συνάντηση της Ένωσης Σωματείων με το Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ευστάθιο Ανθόπουλο



ΕΝΩΣΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ



Αθήνα   03/05/2018



ΘΕΜΑ : Ενημέρωση μελών  για την συνάντηση της Ένωσης Σωματείων με το Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ευστάθιο Ανθόπουλο 

Συνάδελφοι ,  στο διάστημα παραμονής μας στην Αθήνα για την Τροπολογία της επαναπρόσληψης των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, πραγματοποιήθηκαν  προγραμματισμένα ραντεβού  σαν Ένωση Σωματείων .

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωση Σωματείων στα Γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον κ. Ευστάθιο Ανθόπουλο, ο οποίος προέρχεται από της τάξης του Π.Σ. πρώην συνάδελφος και νυν Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος  γνωρίζει και έχει άποψη για τα προβλήματα του κλάδου μας, αφού και ο ίδιος είχε χρόνια συνεργασία μαζί μας στην ενεργό του υπηρεσία  .

Αρχικά έγινε μια ενημέρωση στο κ. Ανθόπουλο για την επικρατούσα  κατάσταση, μετά την τριχοτόμηση που επιλέχθηκε αντί ομογενοποίησης που προεκλογικά  ηχούσε και από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ..

Αναγνωρίσαμε κάποια θετικά βήματα που έγιναν μέσα στο 2018 με  καθυστέρηση βέβαια ,  όπως  οι ένταξη των ΠΠΥ που είχαν τα τυπικά  προσόντα (Λύκειο και Ηλικία) στο μόνιμο  προσωπικό και την πρόσφατη τροπολογία για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για άλλα δυο έτη και  6μηνης εργασίας. 

Συνεχίζουν όμως να εκκρεμούν πολλά εργασιακά θέματα που αφορούν το υπόλοιπο προσωπικό του Π.Σ. μετά την τριχοτόμηση. Αυτά αφορούν τους ΠΠΥ που ανανέωσαν την 5ετια και τους Συμβασιούχους ,  που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα, αλλά το  καθηκοντολόγιο  και  τα ωράρια εργασίας είναι διαφορετικά, πλην της αντιπυρικής περιόδου που υπάρχει έγκριση πιστώσεων για την κάλυψη  αναγκών των δασικών περιπολικών ανά τη χώρα, που συνεχίζουν να επανδρώνουν ανελλιπώς μέχρι και σήμερα .
Αν και έχουν περάσει 21 χρόνια από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ. , συνάδελφοι με μακρά υπηρεσία και προσφορά έχουν διαφορετική μεταχείριση σε (καθήκοντα, ωράρια, μισθοδοσία, εξέλιξη, αναγνώριση)  στο ίδιο φορέα εργασίας τους .

Θέμα που χρονίζει και τα περιθώρια στενεύουν, είναι αυτό των Επιλαχόντων  Επιτυχόντων  ΠΠΥ του διαγωνισμού, αν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις αυτής της Κυβέρνησης που αρχικά μιλούσαν για την απορρόφηση τους,  στην πορεία έχει αλλάξει θέση δυο φορές. 
Ο πίνακας που ανανεώθηκε δυο φορές, είναι σε ισχύ μέχρι στις 12/12/2018, καταληκτική ημερομηνία που μπορεί να γίνει η κάλυψη των κενών και η απορρόφησή τους.

Επίσης  θέμα που χρονίζει είναι η εργασιακή  τακτοποίηση των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, για το οποίο υπάρχουν δεσμεύσεις για 6 μήνες  πρόληψη και 6 μήνες καταστολή, αλλά και εδώ οι απόψεις διίστανται, διότι η κάλυψη της 12μηνης εργασίας, έχει να κάνει με δυο φορείς και όχι ένα. 

Έχουμε κάνει πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη σε ένα φορέα αναγνωρίζοντας την υπερδεκαετή προϋπηρεσία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, όπως σε αντίστοιχες  κατηγορίες εργαζομένων σε άλλους φορείς , περιμένουμε την τοποθέτηση από τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος έχει δείξει ενδιαφέρων και έχει συμβάλει στην περσινή ανανέωση του πίνακα Επιλαχόντων μέχρι το 2018,  αλλά και φέτος με την αύξηση μηνών εργασίας από 5 σε 6 .
  
Από τον κ. Ανθόπουλο και κατ επέκταση από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την ενημέρωση,  ζητήσαμε να πάρει θέση και να τοποθετηθεί  επίσημα εκ νέου ως συγκυβερνών κόμμα επί των προβλημάτων που του θέσαμε, αλλά και βάση των δεσμεύσεων του προεκλογικού προγράμματος των ΑΝ.ΕΛ. για τον κλάδο μας .

Από την όλη συζήτηση το απόσταγμα αυτής είναι, ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να διευθετηθούν  θέματα  που εκκρεμούν, υποσχέθηκε να μας ενημερώσει για της όποιες ενέργειες αλλά και τα αποτελέσματα αυτών .

Ενέργειες από την πλευρά του θα είναι :

Αναγνώριση του καθηκοντολογίου των ΠΠΥ αφού παρέχουμε τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με  το μόνιμο προσωπικό αλλά και τους ΠΠΥ που ενταχθήκαν στο μόνιμο 
Ερώτηση για το κόστος ένταξης στις βάρδιες με πλήρη και όχι μερικό ωράριο που ισχύει σήμερα
Ένταξη των ΠΠΥ που ανανέωσαν την 5ετια στις βάρδιες με πλήρη ωράριο για την ενίσχυση των υπηρεσιών μετά την επάνδρωση των Αεροδρομίων και Κλιμακίων Εθνικών Οδών   
Κάλυψη των κενών θέσεων ΠΠΥ από τον πίνακα Επιλαχόντων 
Άσκηση πίεσης  για την Απορρόφησης των Επιλαχόντων 
Άσκηση πίεσης για την πλήρη απασχόληση των Συμβασιούχων σε ένα φορέα 

  Με τιμή      
 τα Σωματεία που απαρτίζουν τη Ένωση 


Επικοινωνία : ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ      κιν.  6948401282  
          E mail : ipapanast@gmail.com