Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας



Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου που άρχισε την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, όπως διαβεβαίωσε με
δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο διοικητής της, αντιπύραρχος, Νίκος Μπαλατσούκας.
«Όντως η κατάσταση λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν είναι πιο δύσκολη φέτος. Όσον αφορά την υπηρεσία μας, μέσα από συνεχείς ασκήσεις είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν παρουσιαστεί», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας.
«Με το υπάρχον είμαστε σε πολύ καλό βαθμό ετοιμότητας. Δεν έχω κανέναν φόβο, διότι επενδύω πάνω στους συναδέλφους μου, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι…»
Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό του προσωπικού, αλλά και για την κατάσταση των οχημάτων, ο κ. Μπαλατσούκας απάντησε: «Θα ήταν πολύ καλύτερο να είχαμε περισσότερο προσωπικό, αλλά και με το υπάρχον είμαστε σε πολύ καλό βαθμό ετοιμότητας. Δεν έχω κανέναν φόβο, διότι επενδύω πάνω στους συναδέλφους μου, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι. Σε σχέση με τα οχήματά μας θα έλεγα ότι αυτά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Βεβαίως όλοι θα θέλαμε να είναι περισσότερα. Αναμένουμε και ευελπιστούμε μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. να ενισχυθούμε με νέα οχήματα».
«Βεβαίως έχουμε κάποιες επισημάνσεις, τις οποίες θα τις εκθέσουμε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας κι ευελπιστώ ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ανταποκριθούν στις επισημάνσεις που θα κάνουμε»
Ενόψει και του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα, ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας ρωτήθηκε αν υπάρχουν επισημάνσεις της υπηρεσίας του προς τους δήμους ή άλλους φορείς και απάντησε: «Βεβαίως έχουμε κάποιες επισημάνσεις, τις οποίες θα τις εκθέσουμε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, κυρίως όσον αφορά τη σήμανση δρόμων, τη διάνοιξη κάποιων άλλων που είτε έχουν κλείσει, είτε αποτελούν εμπόδιο για τη μετακίνηση των οχημάτων μας. Ευελπιστώ ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ανταποκριθούν στις επισημάνσεις που θα κάνουμε».
«Βλέποντας ότι έχουμε πυρκαγιές σε μη κατοικήσιμα οικήματα, θέλω οι πολίτες της Καβάλας να δώσουν μεγαλύτερη σημασία και να είναι πιο προσεκτικοί, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες»
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ακατοίκητο οίκημα επί της οδού Εβδόμης Μεραρχίας κι αν ανησυχεί για παρόμοια περιστατικά, ο Νίκος Μπαλατσούκας δήλωσε: «Όντως είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί κι εμάς. Βλέποντας ότι έχουμε πυρκαγιές σε μη κατοικήσιμα οικήματα, θέλω οι πολίτες της Καβάλας να δώσουν μεγαλύτερη σημασία και να είναι πιο προσεκτικοί, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες».
«Τεστ» για την Π.Υ. Καβάλας η συμμετοχή της στην κατάσβεση της φωτιάς στο εργοστάσιο μπαταριών στην Ξάνθη
Ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας ρωτήθηκε και για τη συμμετοχή της υπηρεσίας του στην κατάσβεση της φωτιάς στο εργοστάσιο μπαταριών στην Ξάνθη και απάντησε: «Είναι δύσκολες τέτοιες πυρκαγιές. Κινητοποιήσαμε δυο οχήματα και για εμάς ήταν ένα «τεστ» στο οποίο αντεπεξήλθαμε. Έγινε πολύ σωστός συντονισμός και η πυρκαγιά σβήστηκε κατ’ εμέ πολύ γρήγορα, καθώς λόγω των επικίνδυνων υλικών που είχε ήταν από τη φύση της δύσκολη στην αντιμετώπισή της».
Για το αν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο πυρασφάλειας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Καβάλας, ο Νίκος Μπαλατσούκας σημείωσε: «Υπάρχουν συστήματα πυρασφάλειας που μπορούν να κατασβέσουν μια πυρκαγιά στις επιχειρήσεις της Καβάλας. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, καθώς μιλάμε για επιχειρήσεις μεγάλες και επικίνδυνες λόγω των υλικών που έχουν. Σε γενικές γραμμές όμως είμαι ευχαριστημένος, διότι όλες οι επιχειρήσεις συνηγορούν στις προτάσεις που τους κάνουμε και εφαρμόζουν τα μέτρα πυρασφάλειας».
Για τους πυροσβεστικούς κρουνούς
Σχετικά με τον έλεγχο των πυροσβεστικών κρουνών, ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας δήλωσε: «Από την υπηρεσία μας έγινε ο σχετικός έλεγχος των κρουνών και διαπιστώθηκαν κάποιες ελλείψεις ή παραλείψεις. Έχουμε επισημάνει τα σημεία αυτά, τα έχουμε υποδείξει και περιμένουμε σε λίγες ημέρες να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ελπίζουμε οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να μας στείλουν το απαραίτητο έγγραφο για να δούμε κι εμείς αν έχουν γίνει οι επισκευές των κρουνών. Είναι θέμα ημερών».
Τη συνδρομή των πολιτών για την ευκολότερη προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων στα περιστατικά ζητά ο Ν. Μπαλατσούκας
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την προσβασιμότητα τους τα πυροσβεστικά οχήματα σε διάφορα περιστατικά εντός της Καβάλας απάντησε: «Σαφώς και υπάρχουν δύσκολοι και στενοί δρόμοι στην Καβάλα. Η υπηρεσία μας έχει μικρά και ευέλικτα οχήματα που μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τους χώρους αυτούς. Θέλουμε τη βοήθεια των πολιτών, από τους οποίους ζητάμε να μη παρκάρουν τα οχήματά τους δεξιά κι αριστερά στα στενά γιατί δυσκολεύει το έργο μας. Στην περιοχή της Παναγίας ειδικά, καλό θα ήταν οι πολίτες να το έχουν υπόψη τους και να μη τα αφήνουν όπου να είναι».


kavalawebnews.gr