Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Σε εξέλιξη η τιμητική πεζοπορία 859 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη στη Δράμα για τους «κομάντος της φωτιάς» που έπεσαν στο καθήκον πριν 20 χρόνια

Το μνημείο των πεσόντων στη δασική περιοχή του χωριού Τερψιθέα του Δ.Νικηφόρου

 
«Σπάρτα-Δράμα». Τιμώντας τους ηρωικούς «Κομάντος της Φωτιάς» που έχασαν τη ζωή τους πριν από 20 χρόνια. Δυο Σπαρτιάτες ξεκίνησαν από τη Σπάρτη για να φτάσουν περπατώντας στη Δράμα. Ένα «Δρομικό Προσκύνημα» μνήμης αλλά και μηνυμάτων.

Διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες δυο...
Σπαρτιάτες ξεκίνησαν την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 στις 8 το πρωί ένα «Δρομικό Προσκύνημα» που είχε αφετηρία τη Σπάρτη και

  σημείο τερματισμού το ευρισκόμενο στη Δράμα μνημείο των «Δασοκομάντος ή Κομάντος της Φωτιάς» οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον μια μοιραία ημέρα του Σεπτεμβρίου 1994.

Η πορεία αυτή αποτελεί έμπνευση και κατά κάποιο τρόπο «τάμα» του κομάντο – εκπαιδευτή & έμπειρου διασώστη Γιώργου Βασίλαρου ο οποίος είχε αναπτύξει ως εκπαιδευτής έντονους δεσμούς με την Ομάδα των Δασοκομάντος και παίρνει σάρκα και οστά φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από το τραγικό ατύχημα που στοίχησε τη ζωή σε 10 παλληκάρια.

Το «αερομεταφερόμενο Τμήμα Δασοπυροσβεστών» είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 1990 με στόχο, αφού εντοπίζεται η φωτιά, να δρα άμεσα και χειρουργικά εν τη γενέσει της, έτσι ώστε η κατάσβεση να επιτυγχάνεται στην πρώτη – κρίσιμη – φάση της εξάπλωσης της. Παρά τα εκπληκτικά αποτελέσματα δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία επέλεξε να δώσει τέλος στη δράση αυτού του Τμήματος το οποίο σημάδεψε ο θάνατος των 10 ανδρών με την πτώση του [πεπαλαιωμένου] ελικοπτέρου που τους μετέφερε.

Το «Σπάρτα – Δράμα» πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά, μια 20ετία μετά, με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των μαχητών αυτών που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα στον οποίο ετάχθηκαν, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Αυτός είναι και ένας βασικότατος λόγος της άρρηκτης «σύνδεσής» τους με τη Σπάρτη από τη στιγμή που είχαν επιλέξει να ζήσουν και να δρουν σαν Σπαρτιάτες. Με ομαδικό πνεύμα, με αγωνιστικότητα, πάθος και δόσιμο τέτοιο που ορίζει ότι τα πάντα υποτάσσονται στο καθήκον. Ακόμα και η προσωπική ασφάλεια. Ακόμα και η ίδια η ζωή.

Συνοδοιπόρος του Γιώργου Βασίλαρου στο όλο εγχείρημα είναι ο Νίκος Μπακής, φωτογράφος, ακτιβιστής και Σπαρτιάτης με τη δική του πορεία ως αθλητής.

Το «1ο Σπάρτα – Δράμα» ξεκίνησε με τους δυο συνοδοιπόρους να εισέρχονται στο μονοπάτι Ε4 και η απόσταση που καλούνται να καλύψουν θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα 859 «επίσημα χιλιόμετρα» από τη στιγμή που θα ακολουθήσουν το Μονοπάτι και όχι πορεία στην άσφαλτο.


Πηγή: Tromaktiko