Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ερώτηση του βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Αηδόνη με θέμα Απόκτηση μεταγενάστερα Απολυτηρίου τίτλου Λυκείου και αύξηση ορίου ηλικίας

Αριθμός:  1458

Τύπος:  Ερωτήσεις

Συνοδος / Περίοδος:
Β' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

Θέμα:   Απόκτηση μεταγενάστερα Απολυτηρίου τίτλου Λυκείου και αύξηση ορίου ηλικίας
.
Κόμμα:   ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Ημερομηνία:   28/07/2014

Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:   28/07/2014

Καταθέτοντες:   Αηδόνης Ευαγγέλου Χρήστος

Υπουργεία:   Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργοί:   Κικίλιας Βασίλειος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη )



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ   &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ

                                               
                        ΠΡΟΣ              
 1.  ΒΟΥΛΕΥΤΗ  Ν. ΔΡΑΜΑΣ
 ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ                
         K. ΧΡΗΣΤΟ ΑΗΔΟΝΗ                
            xristos@aidonis.gr                                                                                                                                                                    

 ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 69                                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ   08/07/2014


ΘΕΜΑ :    ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ  & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  του ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ
 
Αξιότιμε κύριε Βουλευτά

Σας γνωρίζουμε την παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011  όπως αυτή  έχει τροποποιηθεί από την παρ. 7 του άρθρου 98 του Ν. 4249/2011 ο οποίος  προβλέπει ότι οι Πυροσβέστες πενταετούς Υποχρέωσης, τουλάχιστον απόφοιτη λυκείου, οι οποίοι  κατά τον χρόνο υποβολής  της αίτησης πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανεώσεως της θητείας τους, να ενταχθούν  στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με τον βαθμό του Πυροσβέστη εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιου Συμβούλιο Πυροσβεστών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την απόκτηση μεταγενέστερου τίτλου απολυτηρίου λυκείου, πλην αυτής του Α.Π.Σ που με το υπ. αρ. πρωτ. 39294 Φ. 300.16  έγγραφο του στης 12/08/2013, προς απάντηση μας γνωρίζει την άποψη του :  :    « Κατ’ ακολουθία των προεκτεθέντων αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα και προβαίνοντας σε ερμηνεία της διάταξης κατά την άποψη μας δύναται να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του πυροσβέστη, οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που απέκτησαν τίτλο σπουδών  - Απολυτήριο Λυκείου σε χρόνο μεταγενέστερο της πρόσληψής τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της άνω διάταξης ».
Κατά την άποψη του Α.Π.Σ ο μόνος περιορισμός που υπάρχει από το Νόμο είναι, κάποιος να μην έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο υποβολής  της αίτησης πρόσληψής τους και όχι το πότε αποφοίτησε από το Λύκειο.
 Επομένως,  αν  κάποιος δεν είχε υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του, και απέκτησε τίτλο σπουδών  - Απολυτήριο Λυκείου σε χρόνο μεταγενέστερο της υποβολής  της αίτησης πρόσληψής τους,  πληροί   τις προϋποθέσεις της άνω διάταξης, και αντί της ανανεώσεως της θητείας του, μπορεί να ενταχθεί στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
Θεωρώντας ως αρμόδιο να αποφανθεί επί του θέματος, είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει την ευθύνη του νομοθετικού έργου αλλά και της ερμηνείας αυτού, έτσι ζητάμε την αποσαφήνιση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 15 του νομού 3938/2011, αλλά και τις προθέσεις  για ζητήματα τα οποία μας αφορούν .
Η παρ. 8 του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011 ορίζει  για το συγκεκριμένο ζήτημα  ότι « τουλάχιστον οι  απόφοιτοι  λυκείου » που σημαίνει κατ ελάχιστον ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει  απολυτήριο τίτλο  λυκείου για να ζητήσει την μονιμοποίηση του, χωρίς όμως να καθορίζεται από το νόμο ό χρόνος κτήσεις του.
Επιπροσθέτως, τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης των διαρκών  επιτροπών έχουν κατατεθεί αντίστοιχες  προτάσεις από βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτές,  όσο και κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης στην ολομέλειας του νόμου 4249/2014 είχε κατατεθεί τροπολογία, με αντίστοιχο αίτημα για  την αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν του 40ου έτους που ορίζει ο 3938/2011, όσων έχουν τα τυπικά προσόντα που αφορούν τις γραμματικές γνώσεις, αντί ανανέωσης να ζητήσουν την ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

Ερωτάτε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη :

Οι συνάδελφοι που κατά την υποβολή δικαιολογητικών τους στην προκήρυξη  4000 θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης  το 2011, που ήταν έως και 40 ετών, και  δεν είχαν στην κατοχή τους απολυτήριο τίτλο λυκείου, αλλά τον απέκτησαν μεταγενέστερα της πρόσληψης τους, κατά την διάρκεια της  θητείας τους ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. 
Βάση της παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 πριν τη λήξει της 5ετίας,  αντί αίτηση ανανέωσης της θητείας μπορούν να ζητήσουν την μονιμοποίηση τους ?  

Προτίθεται ο Υπουργός να λάβει σοβαρά υπόψη και να υλοποιήσει τις προτάσεις Κυβερνητικών  βουλευτών και όχι μόνο στις  διαρκείς επιτροπές της Βουλής,  κατά τη συζήτηση του Ν. 4249/2014 για την αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν του 40ου  έτους που ορίζει η παρ. 8 άρθρο 15 του 3938/2011 , για όσους έχουν τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ? 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες προσπάθειες και ενέργειές σας, αναμένουμε ενημέρωση σας .


                                                                        Με τιμή το                                                                                    
                                                      Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                               ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                                 κιν.  6947402626 & *786272