Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ Π.Π.Υ




ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ

                  ΠΡΟΣ              
1. ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ  Ν.  ΔΡΑΜΑΣ                                                                                                    
       Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ                                                                  
     E mail : d.kyriazidis@parliament.gr                                                                                                                        
         KOINOΠΟΙΗΣΗ                                                                                        
1.  ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ                                                                                                                 2. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ    
3. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π

 ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 65                                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ   02/07/2014


ΘΕΜΑ :     ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  του ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ Π.Π.Υ


Αξιότιμε κύριε Βουλευτά
                                                                                                                                                                    Δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η συνολική προσφορά των Συμβασιούχων Πυροσβεστών όλα αυτά τα χρόνια και στάθηκε ανεκτίμητη η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος όπως και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό υπήρξε και η αφορμή της δημιουργίας του Θεσμού του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης.

Ρύθμιση που υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, συμβάλλοντας καθοριστικά σε όλα τα καθήκοντα του Πυροσβεστικού Προσωπικού και πέραν της δασοπυρόσβεσης και της δασοπροστασίας καθώς στον τομέα αυτό είναι ήδη έμπειροι και δοκιμασμένοι.

Ο νόμος 3938/2011 έχει όλα όσα προβλέπονται προκειμένου να διευθετούνται θέματα που τους αφορούν. Σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις των συναδέλφων από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου είναι μια κίνηση που δικαιώνει τους αγώνες και την προσφορά τους.
Όμως η εφαρμογή του μετά από 2 περίπου έτη δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι καθώς "παραβλέπεται" το άρθρο 15 της παρ. 6 που προβλέπει την απορρόφηση του 50% από τον πίνακα των Επιλαχόντων Πυροσβεστών που ισχύει για 3 έτη + 2 έτη μετά από την τροπολογία που πέρασε στο Ν.4249/2014 .
Πιο συγκεκριμένα:
 <<.........Η Επιτροπή καταρτίζει τους πίνακες επιτυχόντων ανά κατηγορία υποψηφίων με βάση τον αριθμό των μορίων κάθε υποψηφίου. Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψης τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση των αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή  του παρόντος νόμου,ο αριθμός των προσλαμβανομένων κατ' έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος..........>>
Οι τοποθετήσεις όλων των βουλευτών όπως αυτά υπάρχουν στα πρακτικά της συζήτησής τους , δεν βοήθησαν τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ώστε να κάνει πράξη την παραπάνω παράγραφο. Θα θέλαμε να αποσυμφορήσουμε τη μνήμη του και να εμπλουτίσουμε τη γνώση του στο συγκεκριμένο ζήτημα κάνοντας μια αναδρομή στα πρακτικά της Βουλής , Β΄ Σύνοδος της ΣΤ΄ Συνεδρίασης την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 . Συγκεκριμένα στη σελίδα 37 και 38 όπου ο διάλογος μεταξύ του αειμνήστου Κου Αθανάσιου Νάκου, βουλευτή της Ν.Δ και του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Κου Χρήστου Παπουτσή, αποσαφηνίζει τη διαδικασία πρόσληψής τους ανά έτος και όταν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις.
Εδώ και 2 έτη πέρα από την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν στους ήδη διοριζόμενους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης δεν πραγματοποιήθηκε η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που δημιουργήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα παρά μόνο από 225 μόνιμους Πυροσβέστες που πρόσφατα αποφοίτησαν  από την Σχολή των Βιλλίων.  Συνεπώς θα έπρεπε ήδη να είχανε προβεί στην πρόσληψη 225 επιπλέον Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης από τον πίνακα των Επιλαχόντων που βρίσκεται σε ισχύ και έχει ανανεωθεί για δυο ακόμα έτη.

Επίσης ακόμη πιο διευκρινιστική υπήρξε η τοποθέτηση του τότε Υφυπουργού Κου Όθωνα όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα της απορρόφησης. Σας παραπέμπουμε λοιπόν στο πρακτικό ( Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Ε ) της Βουλής των Ελλήνων κατά την ΙΓ περίοδο (Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), στη σελίδα 29 με όνομα αρχείου CIEP0228.SR1 , όπου σε ερώτηση του Κ. Αντώνη Σκυλλάκου , ο τότε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αποσαφηνίζει πλήρως τι ακριβώς εννοεί με το 50% κάλυψη των κενούμενων οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα:   " Κύριε Σκυλλάκο, να σας διευκρινίσω.                        
 Θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις Πυροσβεστών 5ετούς Υποχρέωσης. Από του χρόνου , μετά την πρόσληψη δηλαδή των 4.000 , από τα οργανικά κενά που θα έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, το 50% θα τροφοδοτείται από τη λίστα των αποτελεσμάτων της προκήρυξης που ισχύει για 3ετία, όπως ορίζει ο νόμος και το άλλο 50% θα πάει στη δυνατότητα να προκηρύσσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε συγκεκριμένες ειδικότητες για μόνιμο προσωπικό όπως θεωρητικά κάνει μέχρι τώρα .Άλλο το 4.000 και άλλο το 50% των κενούμενων οργανικών θέσεων μετά τους 4.000."

Βάσει όλων των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Κος Βασίλειος Κικίλιας :

1. Θα τηρηθεί ο Νόμος 3938/2011 ώστε να προβείτε στην απορρόφηση των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης?

2. Αν ναι, πότε εικάζεται ότι θα είναι εφικτή η πρόσληψή τους καθώς  σύντομα θα κληθεί το Πυροσβεστικό Σώμα να φέρει σε πέρας άλλη μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο όπως εικάζεται.

3. Βάσει των λεγομένων του Κου Όθωνα κατά τη δημιουργία του Νόμου, στο Πυροσβεστικό Σώμα ήδη εισήχθησαν 225  μόνιμοι Πυροσβέστες που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από την  Σχολή των Βιλλίων.                                                                                                                                                                           Προτίθεστε για ανάλογο αριθμό προσλήψεων από τον πίνακα των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης άμεσα εφαρμόζοντας έτσι το Νόμο που είναι σε ισχύ?

Σας επισυνάπτουμε τα πρακτικά της Βουλής και της διαρκούς  Επιτροπής της Βουλής τα οποία σχετίζονται με την επεξήγηση της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 .

Παρακαλούμε για την συνυπογραφεί της εν λόγο επερώτησης  όσον γίνεται περισσοτέρων συναδέλφων σας βουλευτών.                                                                                                                                                                                                                                                                    
 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, και αναμένουμε ενέργειες  και ενημέρωση μας



                                                                       Με τιμή το                                                                                                                                           Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                    του Σωματείου


            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                       ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                         κιν.  6947402626 & *786272