Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΟΛΑ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ - 43 ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ Στο "κόκκινο" η Λακωνία νεκρός ένας 58χρονος - Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Εύβοια,Αργολίδα,Καρέα και στην Μαλακάσα




Σε πύρινο "κλοιό" βρίσκεται σήμερα η χώρα με τις φωτιές να ξεσπάνε η μια μετά την άλλη ενώ έχουμε τον πρώτο νεκρό: Ένας άνδρας 58 ετών είναι νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας επιβεβαιώνουν οι αρχές.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο άτυχος τουρίστας - Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Βελγίου - μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και δυστυχώς εξέπνευσε. Ο θάνατος του άτυχου ανθρώπου αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε έμφραγμα.

Έτσι μετά τις φωτιές σε Λακωνία,Κορωπί, και Καρέα, έχουν ξεσπάσει καινούρια μέτωπα στη Χαλκίδα, στην Μαλακάσσα και στην Αργολίδα, ενώ σε ολόληρη τη χώρα έχουν αναφερθεί 43 εστίες φωτιάς.

Άνθρωποι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Πάντως σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ανεπάρκεια από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την πυρόσβεση, ενώ ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει πλέον σαθρές δυνατότητες με ελάχιστα μέσα αεροπυρόσβεσης τα οποία συν τοις άλλοις είναι απαρχαιωμένα και με μικρή διαθεσιμότητα.
Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (17/07/2015) και στην Αργολίδα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν εκδηλωθεί δύο εστίες φωτιάς, η μία στα Ίρια και η άλλη στο Δρέπανο.

Στα Ίρια επιχειρούν 22 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στο Δρέπανο τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15.30 σε δασική έκταση στην περιοχή της Μαλακάσας, στο 43οχλμ. προς Ωρωπό.

Επί τόπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεσή της οκτώ οχήματα της Π.Υ. με 20 πυροσβέστες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά δυστυχώς αναμένεται να εξελιχθεί.

Άσχημα τα νέα και στο μέτωπο της Εύβοιας. Περίπου 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωριό Αφράτη της Ευβοίας έφτασε η φωτιά με την πυροσβεστική να προχωρά σε εκκένωση σπιτιών.

Προληπτικά οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή για να παραμείνουν ασφαλείς. Η φωτιά ανάμεσα στον Πίσσωνα και το χωριό Αφράτι μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Ψαθά, η κατάσταση είναι κρίσιμη μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων.

Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Στην περιοχή βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες, αλλά και κάτοικοι, με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα.

Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν σπίτια, σύμφωνα με την πυροσβεστική, γιατί ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση και το μέτωπο ανεβαίνει προς το βουνό. Ωστόσο έχει καεί ήδη τουλάχιστον ένα σπίτι και μία ταβέρνα στην περιοχή του Καρέα. 

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 100 πυροσβέστες με 70 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 

Η φωτιά εκτείνεται σε δύο μέτωπα, το ένα δεξιά από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, και το άλλο αριστερά από τον Καρέα, προς την Ηλιούπολη. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην περιοχή Αστυνομικά (Πανόραμα) της Ηλιούπολης, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς Αργυρούπολη. «Επειδή δεν είχαμε ρεύμα για περαιτέρω ενημέρωση αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι η φωτιά έχει φτάσει στο βουνό και στα σπίτια της περιοχής. Και έχει κατεύθυνηση, όπως μάθαμε, προς Αργυρόπουλη», είπε στο protothema.gr, υπάλληλος καφέ της περιοχής. «Η κατάσταση εκεί πέρα, στα Αστυνομικά της Ηλιούπολης είναι τραγική. Εμείς είμαστε στην Αγία Μαύρα, αλλά βλέπουμε τους καπνούς επάνω εκεί», πρόσθεσε, ένας άλλος μάρτυρας.

Καλύτερη είναι η εικόνα στον Καρέα. Μάλιστα εκκενώθηκε και το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη που μέχρι το μεσημέρι ήταν περικυκλωμένο από φλόγες.

Πραγματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις στη Λακωνία για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα κοντά στο χωριό Νεάπολη.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική και η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, ώρα με την ώρα. «Η φωτιά γίνεται ολοένα και χειρότερη», τόνισε στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προσθέτοντας πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επαφή με την Περιφέρεια, η οποία έχει ζητήσει συνδρομή του στρατού στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης.

Η φωτιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο της Νεάπολης, ενώ η κυκλοφορία από και προς την περιοχή έχει διακοπεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα σπίτια έχουν αρχίσει να απειλούνται από τις φλόγες.

Ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι καθώς και δύο κατασκηνώσεις. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μολάων. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Σπάρτης.

Η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα από τη φωτιά είναι τεράστια, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 15 χλμ. Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη κατευθύνεται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο και 5 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Ένας 58χρονος νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας 

Τη δραματική είδηση ότι ένας άνδρας 58 ετών είναι νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας επιβεβαιώνουν οι αρχές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο άτυχος τουρίστας - Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Βελγίου - μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και δυστυχώς εξέπνευσε. Ο θάνατος του άτυχου ανθρώπου αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε έμφραγμα.

Εγκλωβίστηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής στον Άγιο Νικόλαο 

Σύμφωνα με το κ. Τατούλη «έχουμε εγκλωβισμένους μόνο άνδρες της Πυροσβεστικής στον Άγιο Νικόλαο, αλλά σημαίνει ότι δίνουν εκεί τη μάχη με τις φλόγες. Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που έμειναν στον Άγιο Νικόλαο κι αυτή τη στιγμή στέλνουμε διάφορα οχήματα εκεί, για να τους μεταφέρουμε κάπου που θα είναι πιο ασφαλείς. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη κυρίως στον Άγιο Νικόλαο».

Νωρίτερα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου επικοινώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για την πλήρη εξέλιξη της τεράστιας πυρκαγιάς.

Πάνω από 300 κάτοικοι παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία - Μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη 

Στο μεταξύ τα 300 περίπου άτομα που παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία μεταφέρθηκαν με πλοιάρια στο λιμάνι της Νεάπολης. Εκεί θα οδηγηθούν στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, όπου θα τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.  

Μαίνεται η πυρκαγιά κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκου αλλά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Για εμπρησμό κανει λόγο ο δήμαρχος.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην οδό Τσακάλωφ στο Κορωπί, κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Θυμίζουμε τις μεγάλες φωτιές που είχαν λάβει χώρα και το καλοκαίρι του 2007 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, καθώς οι πολλές εστίες φέρνουν πικρές αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο.




Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.

Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σήμερα, εν έτη 2015 ζούμε μια αντίστοιχη κατάσταση αφού ο αριθμός των πυρκαγιών και το τεράστιο άνοιγμα των μετώπων προκαλούν διασπορά των δυνάμεων της πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί καμία πυρκαγιά με απόλυτη επιτυχία. 

Ο πρωθυπουργός συνέστησε νωρίτερα ψυχραιμία, αλλά όλη η χώρα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr