Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Έκτακτη ενημέρωση ... Πύρινη λαίλαπα στο Φαρακλό Λακωνίας - Απειλούνται κατοικίες



Ώρες αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λακωνίας λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στον Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών.






Πυκνός μαύρος καπνός έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα ενώ ο ισχυρός άνεμος (+6 μποφόρ) καθιστά πολύ δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς. Η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη δέντρα, πουρνάρια, χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες, ενώ απειλεί κατοικίες. Υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές σε σπίτια. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση τουλάχιστον τριών οικισμών και δύο παιδικών κατασκηνώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από καλώδιο υψηλής τάσης του τοπικού δικτύου ηλεκτροδότησης σε μια περιοχή όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 03.50 σήμερα τα ξημερώματα και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι τεράστια. Ειδικότερα, 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, ενώ 29 άτομα πεζοπόρου τμήματος συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Τέσσερις υδροφόρες του δήμου ανεφοδιάζουν διαρκώς τα βυτία των οχημάτων της Π.Υ.

Αυτή την ώρα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο δύο πύρινα μέτωπα:

α) Ένα που κατακαίει την περιοχή της Άνω και Κάτω Καστανιάς και β) ένα το οποίο κατευθύνεται προς το Λάχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει περάσει μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό Παραδείσι και κατευθύνεται προς τον Άγιο Νικόλαο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στην ΕΡΤ του δημάρχου Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη, τουλάχιστον δύο κατοικίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές από τη φωτιά ενώ οι αρχές έχουν εκκενώσει τον οικισμό Φαρακλό, δύο ακόμη χωριά και δύο παιδικές κατασκηνώσεις.








Κάηκαν σπίτια

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Σουρλάς αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει πληροφορίες πως έχουν καεί σπίτια στο χωριό Φαρακλό.

Ωστόσο, δήλωσε πως ακόμα δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για την έκταση της καταστροφής και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους κατοίκους της περιοχής, καθώς έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τόσο στο Φαρακλό όσο και το Λάχι.



Όπως έγινε γνωστό, μεγάλο τμήμα της φωτιάς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των πυροσβεστών.

Πηγή Zougla .gr