Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Mεγάλη φωτιά στον Δήμο Παγγαίου (Αντιφιλίππους) . Πυρκαγιά και στην Ψηλή Ράχη Δράμας



Μεγάλη φωτιά στους Αντιφιλίππους απείλησε κατοικημένη περιοχή.
Σήμερα Παρασκευή 5/8 στις πέντε το απόγευμα μας ειδοποίησαν μέσω F.B. ότι υπήρχε μικροεστία φωτιάς στους Αντιφιλίππους, συγκεκριμένα ο Δημοτικός Σύμβουλος Παγγαίου Γιώργος Στάμος ανάρτησε μια φώτο και  έγραψε στην σελίδα του: Μια περίεργη φωτιά. Αμέσως το Paggaionet αναχώρησε από την Νικήσιανη και σε 7 λεπτά βρεθήκαμε στο σημείο και  όπως θα διαπιστώσετε από το βίντεο που ακολουθεί ήμασταν από τους πρώτους μαζί με την πυροσβεστική από την Ελευθερούπολη στο σημείο και είμαστε αυτοί που διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Όπως θα δείτε στο βίντεο η φωτιά γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του ανέμου που έπνεε στη περιοχή αλλά και της βλάστησης (πουρνάρια) και ο γνωστός λόφος περικυκλώθηκε από φλόγες.

Οι μεγάλοι φόβοι ήταν δύο, Ο πρώτος  η φωτιά να μην φτάσει στο εν΄λειτουργία βενζινάδικο που βρίσκεται στη στροφή. Και ο δεύτερος με εξίσου καταστροφικές συνέπειες ήταν η φωτιά μην περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου γιατί το δάσος εκεί είναι Πεύκο και η φωτιά πολύ γρήγορα θα έφτανε σε κατοικημένη περιοχή και στο κέντρο των Αντιφιλλίπων.

Βλέποντας το βίντεο θα δείτε πως και τα δύο μέτωπα έφτασαν πολύ κοντά στην καταστροφή αλλά με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών και των μηχανημάτων του Δήμου κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να καταφτάσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα κυριολεκτικά στο παραπέντε , πρώτα δύο petzeter που έριξαν επιβραδυντικό υγρό  λίγα μέτρα από το βενζινάδικο που οι φωτιές πλησίαζαν επικίνδυνα και μετά από 15-20  λεπτά έκαναν την εμφάνιση τους τα δύο canadair που έκαναν τις πρώτες ρίψεις σχεδόν στο ίδιο σημείο.

Στο άλλο μέτωπο δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα που κατεύθαναν από όλες τις μεριές του Νομού Καβάλας παρατάχθηκαν ώστε η φωτιά μην περάσει τον δρόμο και φτάσει στο πευκόδασος και επιδόθηκαν στο έργο της κατάσβεσης . Κάποια άλλα πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνθηκαν μέσω αγροτικών δρόμων από την πίσω μεριά του λόφου ώστε να σταματήσουν την φωτιά να εξαπλωθεί.  Εντωμεταξύ  τα canadair έκαναν ρίψεις αφού πρώτα ανεφοδιάζονταν με νερό στη περιοχή της  Ν. Ηρακλείτσας.    Αν δεν κάνουμε λάθος μετρήσαμε 6 ή 7 φορές  δηλαδή τα δύο canadair έκαναν 12-14 ρίψεις. Επίσης πριν το τέλος τα δύο petzetel επέστρεψαν και έριξαν ακόμα μια φορά επιβραδυντικό στα όρια του βενζινάδικου.

Γύρω στις 7.45 η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο και τα πεζοπόρα  τμήματα πυροσβεστών και εθελοντών ανέλαβαν πλήρη δράση και θα παραμείνουν στην περιοχή όλη την νύχτα.

Συνολικά στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 14 οχήματα της πυροσβεστικής, δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό πυροσβεστών και εθελοντών (δεκάδες), μια υδροφόρα του Δήμου, 2 JCB του δήμου, 2 Petzer, 2 canadair.

Λόγω της φωτιάς υπήρξαν καταστροφές σε στύλους της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης ακόμα και ύδρευσης σε πολλές περιοχές του Δήμου Παγγαίου.

Πολύ σύντομα στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Παγγαίου που συντόνιζε μαζί με την πυροσβεστική. Επίσης ο δήμαρχος πριν την αποχώρηση του μερίμνησε μαζί με τους αντιδημάρχους και προέδρους της περιοχής  ώστε να φτάσουν όλα τα χρειαζούμενα (νερά, τροφή, εφόδια κλπ) για την διανυκτέρευση  των πυροσβεστών και εθελοντών.

Δείτε το όλο χρονικό της φωτιάς στο πιο κάτω βίντεο.


Πυρκαγιά στην Ψηλή Ράχη Δράμας




Στις φλόγες τυλίχθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής δασική έκταση στην περιοχή Ψηλή Ράχη Δράμας η πυρκαγιά που ξέσπασε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο . 

Από την πυρκαγιά έγιναν στάχτη περίπου 150 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν υλικές  απώλειες και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι κτηνοτρόφοι.


Σημαντικός ήταν και ο ρόλος των δύο αεροσκαφών Πετζετέλ τα οποία επιχείρησαν σε σημεία που δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από εδάφους.

Στο σημείο της πυρκαγιάς έμεινε σε επιφυλακή προσωπικό 12 ατόμων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας προκειμένου υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση αναζωπύρωσης.

Επρόκειτο ουσιαστικά για το δεύτερο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς που συνέβη από τις 29 Ιουλίου όταν ξέσπασε φωτιά στην περιοχή του Φαλακρού όρους κατά την οποία κάηκαν 20 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης.

dramini.gr