Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μεγάλη φωτιά στο Κρυονέρι . Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στη Μεσσηνία και τον Πλακιά Ρεθύμνου

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ - Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ



Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10 σήμερα το πρωί και έκαιγε δασική έκταση αλλά και χαμηλή βλάστηση, στο Κρυονέρι.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κατοικίες αλλά δεν κινδύνευσαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική καθώς οι άνεμοι πνέουν σε αντίθετη προς αυτές κατεύθυνση.

Πάντως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς ήταν μεγάλος γι' αυτό και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με ισχυρές δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο.



Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν αρχικά 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. 



Στη συνέχεια οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με επιπλέον επίγεια αλλά και εναέρια μέσα:
Οι ισχυροί άνεμοι είναι σήμερα, ένα από τα χαρακτηριστικά του καιρού και σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, φτάνουν ακόμα και τα 7 μποφόρ.



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ καθώς η φωτιά μαίνονταν, ο δήμαρχος Διονύσου, Διονύσης Ζαμάνης, εξέφρασε το φόβο ότι «αν γυρίσει ο αέρας, θα έχουμε πρόβλημα με τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή» ενώ τόνισε ότι «είναι μεγάλη ανάγκη να συνδράμουν κι άλλα εναέρια μέσα ώστε να μην κατευθυνθεί η φωτιά προς την Εθνική Οδό». 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην περιοχή, να απομακρυνθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.


Λίγο μετά τις 11:30, τόσο το δήμαρχος Διονύσου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος δήλωσαν στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. 



Παρόλα αυτά, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους στην περιοχή του Κρυονερίου:
Α) επί της Λ. Κρυονερίου και Μαραθωνοδρόμων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα βασιλικά κτήματα και 
Β) επί της οδού Αγ. Μερκουρίου και Λ. Τατοΐου στο ρεύμα προς το καταφύγιο Κατσιμίδι.
Λίγο μετά τη μια και μισή, οι δρόμοι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία.
Όπως μετέφερε το μεσημέρι στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, εντεταλμένη για θέματα Πολιτική Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα, δεν υπάρχει μεγάλη επέκταση της φωτιάς, ενώ το μέτωπο έχει περιοριστεί σε ρηχή χαράδρα. Αν και δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, η ίδια εκτίμησε ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη από τα εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και τα πεζοπόρα τμήματα.

«Δεν απειλούνται κατοικίες και, παρά την ένταση του ανέμου, η ζημιά που προς το παρόν έχει προκαλέσει η πυρκαγιά σε πευκόφυτη έκταση, δεν είναι μεγάλη», σημείωσε η κ. Τσούπρα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολική Αττικής Πέτρο Φιλίππου.
Αργότερα το μεσημέρι, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά οριοθετήθηκε και δεν υπάρχουν πια ενεργές εστίες πυρκαγιάς.
Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Πέμπτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει εκδόσει προειδοποίηση για κίνδυνο πυρκαγιάς που φτάνει στην κατηγορία 4, δηλαδή πολύ υψηλή, σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και την Αττική.


Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στη Μεσσηνία και τον Πλακιά Ρεθύμνου.

Στη Μεσσηνία, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις επτά το πρωί της Πέμπτης σε δασική έκταση στην περιοχή Μεταξάδα του δήμου Πύλου - Νέστορος, στην Μεσσηνία.
Το μεσημέρι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε στο Ρέθυμνο νωρίς το πρωί για φωτιά στην περιοχή Δαμνόνι, στον Πλακιά Ρεθύμνου.


Read more: .newsbomb.gr/