Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίρκη του Δ. Αλεξανδρούπολης – Άψογος ο συντονισμός της Πυροσβεστικής

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που είχε ξεσπάσει λίγο μετά τις 13.00 σήμερα το μεσημέρι (Σάββατο 08/07) στην Κίρκη του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η φωτιά έκαψε εκτάσεις -ευτυχώς μικρές- με κέδρους και δρυς και περιορίστηκε πριν φτάσει στο πευκοδάσος. Πάντως η εστία της ήταν πολύ κοντά στον οικισμό της Κίρκης – σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.


Η έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς οφείλεται στον συντονισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες και δη των επίγειων στις οποίες συμμετείχαν τμήματα από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και το Σουφλί. Ως εκ τούτου, από αέρος επιχείρησαν μόνο 2 αεροσκάφη τύπου PZL τα οποία εδρεύουν στη Χρυσούπολη της Καβάλας. Αυτά ενημερώθηκαν άμεσα και μάλιστα την ώρα που έλαβαν το σήμα πετούσαν πάνω από την Ξάνθη, οπότε κατευθύνθηκαν άμεσα στην Κίρκη.



Επίσης, απογειώθηκαν και άλλα τέσσερα αεροσκάφη από βάσεις της νότιας Ελλάδας (2 Canadair και 2 PZL) τα οποία όμως δεν έκαναν τελικώς ρίψεις νερού αφού η υφιστάμενη επιχείρηση εξελισσόταν καλά. Επιπλέον, δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε τα τρία μηχανήματα της ΠΕ Έβρου, επειδή ο εξοπλισμός της ΠΥ επαρκούσε. Γι’ αυτό το λόγο αποδεσμεύτηκαν και οι δυνάμεις που είχαν σταλεί από το δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Στρατό.

Η έκταση την οποία κατέκαψε η πυρκαγιά δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, ενώ ισχυροποιείται η εκτίμηση ότι το συμβάν οφείλεται σε φορτηγό που μετέφερε άχυρα τα οποία για κάποιο λόγο ανεφλέγησαν και κατά τη διαδρομή το όχημα «έσπερνε» φωτιές.

Το ένα θετικό της υπόθεσης είναι ότι η φωτιά δεν εκδηλώθηκε μέσα στο πευκοδάσος, ενώ μέσα από αυτήν αναδείχθηκε ο άριστος συντονισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία επενέβη έγκαιρα και αποτελεσματικά.